Potrivit noilor simulări, exoplanete asemănătoare Pământului, cu oceane și continente, precum și plaje de-a lungul lor, ar putea fi semnificativ mai frecvente în jurul piticelor roșii decât se credea anterior.
Acest lucru indică faptul că până la sfârșitul deceniului, misiunile actuale și viitoare de cercetare a exoplanetelor se pot aștepta să descopere mai multe planete asemănătoare Pământului pentru investigații suplimentare.
Gama de orbite în jurul unei stele în care temperatura ar fi potrivită pentru ca o exoplanetă să aibă apă lichidă la suprafața sa este denumită „zonă locuibilă”. Acest lucru nu înseamnă că există viață sau chiar apă pe planetă.
Pe Pământ, atât oceanele cât și continentele joacă un rol critic în ciclul geochimic al carbonului, care ajută la menținerea unui climat temperat cu apă lichidă și viață. Așadar, pentru a căuta planete potențial locuibile asemănătoare Pământului, avem nevoie de anumite condiţii unde pământul și marea pot coexista.
Cercetările anterioare au avertizat că astfel de lumi prietenoase cu plaje pot fi extrem de rare, chiar și în zonele locuibile din jurul celor mai comune tipuri de stele și anume piticele roșii. Acest lucru se datorează unei diferențe semnificative în conținutul de apă al materialelor stâncoase găsite în părțile interioare și exterioare ale unui disc protoplanetar unde se formează planetele, ceea ce duce la crearea de planete cu prea multă sau prea puțină apă în majoritatea situațiilor.
Noile simulări numerice efectuate de Tadahiro Kimura de la Universitatea din Tokyo și Masahiro Ikoma de la Observatorul Național Astronomic al Japoniei oferă o vedere mai însorită. Luând în considerare apa produsă din interacțiunile dintre suprafața încă topită a unei planete tinere și atmosfera sa primordială, echipa a descoperit că este de așteptat o gamă largă de conținut de apă.
În acest interval, câteva procente din planetele aproximativ de dimensiunea Pământului din zonele locuibile ar trebui să aibă cantități adecvate de apă pentru un climat temperat.
Acesta este un procent suficient de mare încât misiunile de cercetare a exoplanetelor în curs și viitoare, precum TESS și PLATO, se pot aștepta să găsească mai multe exemple de exoplanete cu adevărat asemănătoare Pământului în anii următori.
Studiul a fost finanțat de Societatea Japoneză pentru Promovarea Științei.
Articol de Răzvan Lupu