HomeTechnologyBionaut, robotul minuscul

Bionaut, robotul minuscul

Un grup de cercetători și ingineri au dezvoltat un dispozitiv minuscul, controlat de la distanță, construit pentru a călători prin corpul uman și pentru a furniza o doză de medicament acolo unde este necesară.

Dispozitivul robotic are o mărime mai mică de un milimetru și are câteva părți mobile, proiectate să îl ajute să navigheze prin țesuturi și să acționeze acolo unde chirurgii nu pot, cum ar fi atunci când se confruntă cu tumori aflate în zone inaccesibile.

Din păcate, pe măsură ce roboții devin din ce în ce mai mici, puterea lor scade, deoarece au o masă prea mică. În acest nou efort, cercetătorii au găsit o modalitate de a crește puterea roboților mici folosind o cutie de viteze minusculă care îi ajută să devină mai puternici.

„Microrobotul” lor sau „Bionaut”, așa cum îl numește compania, este încă netestat pe oameni. Dar, dispozitivul este menit să fie injectat de medici în creier și controlat cu un dispozitiv magnetic care îl deplasează prin creier și în zona afectată. Odată ce tratamentul este complet, acesta este îndepărtat magnetic. Cel mai mare avantaj, speră compania, este acela de a oferi un tratament direct, eliminând nevoia medicilor de a apela la tratamentele mai invazive, cum ar fi radiațiile.

O parte a problemei este că medicamentele, cel mai adesea pastillee, luate de pacienți curg prin fluxul sanguin și au adesea efecte secundare, de la depresie și creștere în greutate până la posibilități mai grave. Dacă funcționează, Bionaut ar elibera substanțe chimice doar în zone specifice și nu ar difuza prin fluxul sanguin al pacientului. Această metodă, cunoscută sub numele de tratament local, înseamnă că medicamentele ar putea fi mai puternice și mai țintite.

Cutia de viteze vine cu un magnet la capăt pentru a valorifica puterea într-un câmp magnetic prin intermediul angrenajelor din cutie. Și cutia de viteze este capabilă să mărească puterea unui robot folosind caracteristici inteligente, inclusiv componente elastice și legături mecanice.

Pentru a-și testa ideea, cercetătorii au construit structuri în formă de cutie cu părți elastice care au fost comprimate lent de cutia de viteze atunci când a fost expusă la un câmp magnetic. O legătură mecanică a menținut pereții în loc pentru a permite presiunii să se formeze. Când s-a atins o anumită presiune, pereții au fost eliberați, împingând robotul în direcția dorită. Pentru a crea un robot, mai multe dintre structurile în formă de cutie au fost conectate împreună.

„Bionaut este foarte promițător ca o nouă modalitate de tratament țintită pentru tulburările grave ale creierului pentru care există puține, dacă există, opțiuni de tratament eficiente”, a declarat Vinod Khosla, fondatorul Khosla Ventures și finanțator Bionauts. „Mai mult, potențialul terapeutic larg al Bionauts se extinde la multe boli în care terapiile convenționale sunt limitate sau lipsesc.”

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente