Hywind Tampen, cel mai mare parc eolian plutitor din lume, situat în largul coastei Norvegiei, a devenit operațional, se arată într-un comunicat de presă al companiei. Dintre cele 11 turbine implicate în proiect, prima turbină a început producția de energie pe 13 noiembrie, alte șase fiind programate să intre in funcţiune în acest an.
Odată cu schimbările climatice și creșterea recentă a prețurilor combustibililor, țările din întreaga lume caută să treacă agresiv la energia regenerabilă. În timp ce cei de la tropice se uită la energia solară, alții care pot accesa puterea vântului pe mare caută să construiască parcuri eoliene offshore.
Deși creșterea dimensiunii turbinelor eoliene este o modalitate simplă de a crește producția de energie a acestor instalații, aceasta vine și cu costuri crescute pentru construirea acestor structuri. Parcurile eoliene plutitoare sunt privite ca o posibilă soluție la această problemă, iar Hywind Tampen este primul test din lume de acest fel.
Situat la 87 de mile (140 km) de coasta Norvegiei, proiectul Hywind Tampen constă din 11 turbine eoliene capabile să genereze 88 MW de energie la capacitate maximă.
Proiectul este realizat de compania energetică norvegiană, Equinor cu sprijinul financiar venit de la Enova, o întreprindere de stat deținută de Ministerul Climei și Mediului, și de la fondul NOx, oferit de sectorul de afaceri.
Turbinele sunt amplasate în ape cu adâncimea 853 – 984 de picioare (260-300 m) și instalate pe structuri plutitoare. Patru dintre cele 11 turbine utilizate în proiect au fost asamblate, dar vor fi instalate abia anul viitor. Chiar și cu cele șapte turbine, instalația are o capacitate de 60 MW, ceea ce o face cel mai mare parc eolian plutitor din lume.
După cum a raportat Interesting Engineering în iunie anul acesta, proiectul este în curs de executare pentru a furniza energie zăcămintelor de petrol și gaze offshore Snorre și Gullfaks situate în apropiere şi pentru a reduce emisiile de carbon din producție. Equinor estimează că, atunci când este complet funcţional, proiectul Hywind Tampen îl va ajuta să producă 35% din cererea de energie a celor două câmpuri și să reducă emisiile de carbon cu aproximativ 200.000 de tone în fiecare an.
„Aceasta este o contribuție importantă la transformarea platoului continental norvegian dintr-o provincie de petrol și gaze într-o provincie energetică largă”, a declarat Kjetil Hove, vicepreședintele executiv al Equinor ȋntr-un comunicat de presă.
„Cu doar câțiva ani în urmă, nimeni nu ar fi crezut că platformele offshore ar putea fi alimentate cu energie electrică de la turbine eoliene plutitoare. Ei bine, acum am început”.a adăugat el.
Articol de Răzvan Lupu