HomeHealthUna dintre cele mai vechi boli din lume poate deține secretul reînnoirii...

Una dintre cele mai vechi boli din lume poate deține secretul reînnoirii ficatului îmbătrânit

Cercetătorii au descoperit că bacteriile care provoacă lepra pot reprograma celulele pentru a crește dimensiunea ficatului la animalele adulte. Acest lucru se poate face fără deteriorarea sau cicatrizarea organului, de asemenea nu s-au creat tumori atunci când ficatul a crescut în dimensiune.

Potrivit unui nou studiu lepra, una dintre cele mai vechi și mai persistente boli infecțioase, poate avea capacitatea de a regenera ficatul ceea ce ar reduce nevoia de transplanturi hepatice.

În prezent, transplantul este singurul remediu disponibil pentru persoanele cu boli hepatice în stadiu terminal.

Pentru a contracara efectele secundare dăunătoare, cercetătorii au analizat bacteria care provoacă lepra Mycobacterium leprae (ML) şi au studiat efectele la armadillos care sunt gazde naturale ale acestor bacterii.

Echipa de cercetare, care a lucrat cu Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din Baton Rouge, Louisiana, SUA, a infectat 57 de armadillo cu bacteria ML şi în urma unor experimente efectuate pe aceste animale s-a descoperit capacitatea remarcabilă a bacteriilor de a dubla dimensiunea ficatului prin stimularea creșterii sănătoase.

Echipa crede că bacteriile au „deturnat” capacitatea de regenerare a ficatului oferindu-i mai multe celule pentru a crește, dând organului posibilitatea de a se reînnoi.

Cercetătorii au descoperit că la animalele infectate câțiva factori sugereză ca celulele hepatice de tipul primar, numite hepatocite, s-au regenerat. În plus, ficatul subiecţilor infectaţi conținea și modele de expresie genetică, care se referă la planul pentru construirea celulelor. Modelele au fost similare cu cele găsite la animalele mai tinere și la ficatul fătului uman. Genele legate de metabolism care sunt asociate cu creșterea și producția de celule au fost activate, iar cele legate de îmbătrânire au fost suprimate.

Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că bacteriile care provoacă lepra au reprogramat celulele hepatice, ducându-le la o etapă anterioară a celulelor originale, sănătoase. Acest lucru a permis celulelor să devină noi hepatocite și să crească noi țesuturi hepatice.

Dacă putem identifica modul în care bacteriile cresc ficatul ca organ funcțional fără a provoca efecte adverse la animalele vii, putem fi capabili să transpunem aceste cunoștințe pentru a dezvolta intervenții terapeutice mai sigure pentru a întineri ficatul îmbătrânit și pentru a regenera țesuturile deteriorate”, a spus Anura Rambukkana Profesor și autor principal de la Centrul de Medicină Regenerativă al Universității din Edinburgh din Scoția.

Studiul a fost publicat în revista Cell Reports Medicine.

Echipa de cercetare dorește ca descoperirile să conducă în cele din urmă la opțiunea de regenerare a celulelor ficatului îmbătrânit sau deteriorat. Astfel, pot exista alternative la primirea transplanturilor de ficat, prin regenerarea ficatului în sine.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente