HomeTechnologyInvenție ideală pentru protezare, noul deget robotizat care poate prinde la fel...

Invenție ideală pentru protezare, noul deget robotizat care poate prinde la fel de bine ca cel uman

Oamenii de știință de la MIT au inventat un nou tip de deget robot care poate prinde obiecte la fel ca o mana umană. Soluţia se află într-o cameră echipată cu două oglinzi pe lungimea degetului care îi permit să vizualizeze orice obiect de sus în jos.

Au numit noua tehnologie GelSight Svelte.

„Deoarece noul nostru senzor are forma unui deget uman, îl putem folosi pentru a face diferite tipuri de prinderi pentru diferite sarcini. Există atâtea lucruri pe care le puteți face cu un dispozitiv de prindere cu fălci paralele. Senzorul nostru chiar deschide noi posibilități pentru diferite sarcini de manipulare pe care le-am putea face cu roboți”, a declarat într-o declarație Alan (Jialiang) Zhao, un student absolvent de inginerie mecanică și autor principal al unei lucrări despre GelSight Svelte.

Zhao a explicat că el și echipa sa au trebuit să încerce multe tehnici pentru ca senzorul lor să funcționeze la niveluri apropiate de om. Acestea au inclus încercări cu lumini LED și alte instrumente utilizate de senzor pentru a înțelege în mod adecvat cum arăta și se simțea fiecare obiect pe care îl ținea.

„Este destul de dificil să te asiguri că ai curbura corectă pentru oglindă pentru a se potrivi cu ceea ce avem noi în simulare”, a explicat Zhao, adăugând că toate componentele pentru deget aveau particularitățile lor, ceea ce făcea dificilă găsirea părților potrivite pentru deget. Una peste alta, a fost nevoie de multă experimentare, încercări și erori pentru a produce rezultatul final.

Odată ce au venit cu designul ideal, au combinat trei dintre senzorii lor într-o singură mână și au trecut la testarea acestuia cu trei tipuri diferite de prindere: o prindere prin strângere, o prindere laterală și o prindere puternică.

Monroe Kennedy III, Profesor asistent de inginerie mecanică la Universitatea Stanford, care nu a fost implicat în această cercetare, a declarat pentru MIT că senzorii opto-tactili pentru degete sunt extrem de utili în peisajul robotic de astăzi, datorită capacității lor de a permite roboților să folosească camere ieftine pentru a colecta -imagini de rezoluție ale contactului cu suprafața care pot genera date cruciale privind forma exactă a contactului și forțele care trebuie aplicate pentru a prinde corect un abject.

El a adăugat că noua invenție profită la maximum de diferențele de imagine și de învățarea automată pentru a permite unui dispozitiv robotic să întindă și să înțeleagă exact așa cum ar face un om.

Îmbunătățirea simțului tactil al unui robot pentru a aborda abilitățile umane este o necesitate și, probabil, problema catalizatorului pentru dezvoltarea roboților capabili să lucreze la sarcini complexe și diligente”, a adăugat el.

Invenția poate găsi aplicații și în protetică. Astăzi, mâinile și degetele protetice moderne sunt create folosind degete robotizate. Aceste dispozitive protetice sunt concepute pentru a oferi persoanelor care și-au pierdut mâinile sau degetele din cauza rănilor sau amputației o gamă naturală de mișcare și utilitate. Mușchii membrelor rămași ai utilizatorului sau interfețele creier-computer pot fi folosite pentru a le controla, iar capacitatea lor de a imita efectiv cifrele reale este crucială pentru implementarea lor fructuoasă.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente