Dr. Ion Gheorghe Petrovai este profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai în Departamentul de Sănătate Publică unde predă cursul de Sănătate și IT. Prin mâinile sale trec o parte din viitorii medici ai României care trebuie să țină pasul cu vremurile în care se dau consultații prin telemedicină, se folosesc roboții medicali în intervențiile chirurgicale, iar aplicațiile IT devin din ce în ce mai des instrumente de lucru în medicină. La Centrul pentru Inovație în Sănătate (Center for Health Innovation- Babeș Bolyai University) al Universității, profesorul organizează competiții de tip Hackathon, antrenându-le abilitățile digitale studenților la Medicină. Din poziția de cofondator și director de proiect al Freshblood, dr. Ion Gheorghe Petrovai promovează și susține inovația în sănătate, ajutând companiile de tip start-up să-și dezvolte proiectele.
Alexandra Mănăilă: Care este proporția utilizării tehnologiei în medicină? Cum a evoluat aceasta în ultimii ani?
Ion Gheorghe Petrovai: Greu de dat un procent și acest procent variază foarte mult între diferitele specialități, dar putem vedea aruncând o scurtă privire în istoria medicinei, că tehnologia a fost tot mai necesară medicului, plecând de la utilizarea stetoscopului și a EKG-ului până la explorările imagistice de vârf pe care le avem la îndemână acum, și lucrurile evoluează constant. Nu știu cum s-ar putea desfășura activitatea într-un cabinet medical acum chiar și fără un computer care să permită atât gestiunea informațiilor medicale cât și a celor administrative (inclusiv partea de gestiune a pacienților și a plăților).
Alexandra Mănăilă: Cât de importantă este tehnologia în medicină și cum trebuie să țină pasul profesioniștii din domeniul sănătății cu ea?
Ion Gheorghe Petrovai: Profesioniștii în sănătate învață în timpul studiilor mai ales partea legată de sănătate și de boli. Apoi, pe măsură ce intră în zona practică în timpul stagiilor (obligatorii, vă reamintesc) încep să vadă tehnologia fără de care îngrijirea sănătății nu mai este practic de conceput. În funcție de domeniul ales astfel tehnologia devine o componentă esențială a activității profesionale, și competențele sunt extinse de multe ori și cu ajutorul tehnologiei (de exemplu o competență de ecografie sau endoscopie). Poți să fii medic și doar cu lucrurile pe care le stăpânești din rezidențiat, dar vei putea să rezolvi eficient procentual tot mai puține din situațiile în care te vei afla în fața pacientului, și practic tehnologia face parte din lucrurile pe care un medic trebuie să le învețe așa cum ar fi noi metode de tratament sau noi boli (și vedem asta și în cadrul pandemiei).
Alexandra Mănăilă: IT-ul devine o componentă de bază în anumite sectoare ale medicinei. Care sunt specialitățile medicale din România care folosesc cu preponderență aplicațiile IT?
Ion Gheorghe Petrovai: N-aș spune că IT-ul în sine poate fi considerată o componentă a medicinei mai mult decât este o componentă a societății. Suntem în marea noastră majoritate utilizatori ai unor unelte care se bazează pe progresul IT, fie că acestea sunt telefoane, computere personale sau ecografe. Cred că majoritatea medicilor își gestionează pacienții și comunicarea cu ei sau fac acum documentarea științifică folosindu-și telefoanele inteligente, computerele și internetul, și cred că drumurile la bibliotecă din vremea studenției mele aproape au dispărut. Evident unele specialități vor fi un pic mai tehnologizate datorită orientării pe prelucrarea de date, cum ar fi imagistica medicală sau medicina de laborator, dar în fiecare dintre specialități tehnologia ne face viața mai ușoară (sau mai complicată).
Alexandra Mănăilă: În ce domenii din medicină suntem încă deficitari în aplicarea IT?
Ion Gheorghe Petrovai: Tehnologia nu este un panaceu și nu aș putea spune că suntem deficitari în integrarea IT atâta timp cât nu înțelegem IT-ul și soluțiile IT ca niște unelte pe care medicul le integrează în activitatea sa profesională alături de gândirea clinică, examinarea pacientului, colaborarea cu alți colegi etc. E loc mult de îmbunătățit în multe locuri din sistemul medical, mai ales dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în alte țări. Cu toate acestea, pandemia a arătat că se poate progresa mult într-o perioada relativ scurtă, și sperăm să rămânem cu lucrurile bune învățate din această perioadă.
Alexandra Mănăilă: Care sunt companiile din România care v-au trecut prin mâini și care au dezvoltat proiecte inovatoare cu aplicabilitate medicală, într-o sală de operație dintr-un spital sau într-o clinică ori care au dezvoltat o aplicație IT care este utilizată acum în cabinete medicale?
Ion Gheorghe Petrovai: Pandemia a accelerat în mod clar nevoia de inovație în zona de sănătate, în primul rând fiind vorba de soluții tehnologice care puteau să protejeze atât pacientul cât și cadrele medicale, și de aici soluțiile tehnologice din domeniul telemedicinei, care au ajutat mult, mai ales anul trecut în perioada de dinaintea campaniei de vaccinare.
Aș exemplifica aici Femyo – care permite medicilor să-și gestioneze mai eficient comunicarea cu pacienții, Telios și Atlas – platforme de telemedicină care au fost îmbrățișate pe scară largă, MedicAI – pentru o mai bună gestiune a datelor Medic Chat – aplicație prin care persoanele pot adresa întrebări către medici, și multe altele.
Alexandra Mănăilă: Câte companii medicale de tip start-up v-au solicitat ajutorul în această perioadă a pandemiei de COVID-19 pentru a le oferi suport Fresh Blood și dacă a crescut sau scăzut numărul lor față de perioada de dinainte de pandemie?
Ion Gheorghe Petrovai: Noi la FreshBlood susținem inovația în sănătate prin 3 dimensiuni importante, și anume persoane, proiecte și parteneriate. Constant vin către noi proiecte care pleacă de la stadiul de idee până la stadiul în care produsul este în piață și își dezvoltă utilizarea. N-aș spune că am avut mai multe sau mai puține decât în anii anteriori, dar am văzut echipe mai motivate să ajute sistemul de sănătate și oameni din sănătate mai deschiși să lucreze cu ei, deci în mod clar pandemia a fost un catalizator al progresului inovației.
Alexandra Mănăilă: Inovația în sănătate este de interes pentru români? În ce măsură medicii, cercetătorii sau start-up-urile dezvoltă astfel de proiecte inovatoare? Sunt mulți, puțini comparativ cu Europa și la ce nivel de pregătire și performanță?
Ion Gheorghe Petrovai: Inovația în sănătate este un subiect care ne privește pe noi toți, și pandemia a adus discuțiile din zona de sănătate în majoritatea buletinelor de știri, pentru că practic față de acum 100 de ani avem mult mai multă tehnologie care ne ajută să gestionăm pandemia, plecând de la termometrele digitale și până la vaccinurile utilizate. Avem și în România inovatori în zona de sănătate, însă majoritatea lor se concentrează în a rezolva probleme pe care le simțim cu toții, probleme rezolvate deja în alte sisteme medicale. Din păcate avem mult de progresat
Alexandra Mănăilă: Ce-i lipsește României în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei și IT-ului în medicină?
Ion Gheorghe Petrovai: Două lucruri – ,,legătură cu realitatea” și “deschiderea spre colaborare”, ca să dezvolt – am văzut prea multe proiecte făcute pentru că a existat finanțare, și după ce finanțarea s-a terminat proiectul s-a închis. Practic acel proiect nu a fost suficient de util ca să se mențină, nu a avut o ,,legătură cu realitatea”. După aceea, dacă vrem ca un proiect să ajute este nevoie de deschidere la nivelul tuturor jucătorilor din sistem și este nevoie de colaborare interdisciplinară și interinstituțională, și aici avem foarte mult de progresat!
Alexandra Mănăilă: Pandemia de COVID-19 a adus la pachet multe lucruri rele, dar și câteva lucruri bune. Ce schimbări a adus pentru Fresh Blood pandemia de COVID-19? Cum a trebuit să-și adapteze activitatea?
Ion Gheorghe Petrovai: Noi la FreshBlood HealthTech suntem conectați la ceea ce se întâmplă în domeniul sănătății și tehnologiei, construind conexiuni și dezvoltând proiecte care să ajute la implementarea de soluții inovatoare. Evident că și pentru noi a însemnat o limitare a activității și a călătoriilor, dar prin instrumente online participăm la conferințe, facilităm legături și cunoaștem inovatori la nivel european și mondial. Suntem mai deschiși și mai prezenți în mod clar.
Alexandra Mănăilă: Telemedicina a luat avânt extraordinar în această perioadă în România, datorită pandemiei. Unde ne aflăm acum cu implementarea telemedicinei și a legislației aferente și care sunt următorii pași de făcut?
Ion Gheorghe Petrovai: Telemedicina e aproape un “buzzword” ceva ce sună bine și credem că avem nevoie cu toții de ea, și pandemia evident a făcut ca telemedicina să fie îmbrățișată ca activitate în multe situații și specialități. Legislația încă este în curs de elaborare, dar va fi nevoie de colaborare interministerială ca telemedicina să ajute pacienții și doctorii la adevărata să valoare.
Alexandra Mănăilă: Cum vedeți medicina viitorului? Va fi ea dependentă de roboți medicali, de aplicații IT și tehnologie?
Ion Gheorghe Petrovai: Medicina evoluează, așa ca majoritatea celorlalte domenii, cu pași mai mici pentru că e mai importantă siguranța decât eficacitatea, tehnologia va fi tot mai prezentă în viața noastră și în medicină, dar alegerile noastre vor determina cât de mult și cât de eficient o vom folosi în mod efectiv. E dependentă viața noastră de mașini? Poate că da, cu plusurile sau minusurile aferente, și ceea ce ne dorim de fapt cu toții e un echilibru dinamic.
Alexandra Mănăilă: Ce abilități vor trebui să aibă viitorii profesioniști în sănătate, dacă medicina va folosi cu preponderență aplicațiile IT și tehnologia?
Ion Gheorghe Petrovai: Așa cum am mai spus, tehnologiile sunt unelte pe care le folosim în măsura în care avem nevoie și suntem pregătiți să le folosim. Generațiile de medici își schimbă uneltele în funcție de dovezile și prioritățile momentului (ador pozele/desenele din istoria medicinei care prezintă cu ce unelte își făceau munca medicii din diferite perioade/războaie). Cred că medicii vor învăța să folosească orice instrumente puse la îndemână lor dacă beneficiile pentru pacient și pentru practica lor vor fi evidente și măsurabile.
Interviu de Alexandra Mănăilă