HomeStart-upCinci start-up-uri românești de succes

Cinci start-up-uri românești de succes

Le trebuia curaj. L-au avut. Le trebuia finanțare. Au convins investitorii și le-a fost oferită. Este vorba despre tineri antreprenori și firme start-up românești, din diverse domenii, care au atras și atenția dar și fonduri pentru a se dezvolta. Iar viitorul lor arată chiar bine pentru că deja s-au conturat în afaceri de succes. Iată-le pe cele mai îndrăznețe, mai active, mai bine primite și văzute, într-o lume în care este mereu nevoie de ceva nou, care să revoluționeze.

Aplicație românească, realizată de un grup de patru studenți de la Universitatea Politehnică din Timișoara, XVision este o platformă medicală care, cu ajutorul inteligenței artificiale, analizează radiografiile pulmonare. În 2018 cei patru tineri au fondat firma Mindfully Technologies SRL și au obținut investiții pentru dezvoltarea ei. Aplicația este folosită în prezent de laboratoarele mobile ale Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, pentru detectarea coronavirusului.

În domeniul medical, confidențialitatea, accesibilitatea și stocarea datelor personale ale pacienților, respectiv problema prelucrării datelor cu caracter personal, este una cu care se confruntă atât medicii cât și inginerii de sistem. Dar când viitorii ingineri ai Politehnicii bucureștene fraternizează cu viitorii medici ai Universității „Carol Davila”, problema gestionării informațiilor personale este rezolvată prin realizarea aplicației MedilBlock, bazată pe blockchain.

Altă platformă medicală deosebit de utilă, alt start-up de succes: Oncochain. Un start-up lansat de doi medici de obstetrică-ginecologie, de mare ajutor pentru profesioniștii din oncologie, din institutele de cercetare dar și pentru companiile farmaceutice. Platforma colectează date din activitatea clinică și le oferă sub formă de analize statistice care pe de o parte oferă direcții în cercetarea medicală, iar pe de altă parte pot contribui la creșterea calității serviciilor medicale.

Nu doar medicina are de câștigat de pe urma ideilor geniale puse în practică, ci și alte domenii, așa cum s-a afirmat deja. Companiile de producție, de exemplu, își pot crește performanțele utilajelor industriale dar și pe cele ale operatorilor, grație tehnologiei Kfactory, o platformă care monitorizează și învață felul în care echipamentele, operatorii, comenzile și echipele de suport se comportă și interacționează în timpul procesului de producție, oferindu-le managerilor vizibilitate totală asupra întregului proces și posibilitatea de a lua decizii rapide și informate.

Poluarea masivă a mărilor și oceanelor cu deșeuri din plastic este o problemă care ne preocupă pe toți. Însă pe un grup de tineri atât de mult i-a preocupat încât au gândit o aplicație (Recycllux) care să utilizeze concomitent imaginile transmise de sateliții internaționali și tehnologia avansată ML (machine learning) pentru a identifica zonele poluate. În plus, folosind tehnologia blockchain, aplicația identifică și agenții de salubritate care să se ocupe de curățarea respectivelor zone.

Și, în final, Neobility, un start-up care dezvoltă tehnologii de sprijin pentru noul val de mobilitate urbană la nivel global, obiectivul constituindu-l îmbunătățirea capacității și vitezei de deplasare a locuitorilor orașelor. Planul pe termen lung al fondatorului este unul ambițios: acela ca Neobility să devină o platformă utilă în optimizarea transportului public, perfect integrată celorlalte soluții de transport personal. Șansele ca aceasta să devină o realitate sunt realmente mari, pentru că acest start-up a primit o finanțare generoasă din partea fondului de investiții Early Game Ventures, în valoare de peste 500.000 de euro.

Bibliografie:

  • https://www.oncochain.com/
  • https://www.neobility.co/
  • https://www.google.com/amp/s/www.startupcafe.ro/idei-antreprenori/top-startup-romanesti.htm%3famp
  • https://www.google.com/amp/s/www.wall-street.ro/articol/Start-Up/205512/an-promitator-sapte-startup-uri-romanesti-care-ne-au-atras-atentia.html-amp
  • https://m.zf.ro/companii/care-sunt-cele-7-startup-uri-romanesti-din-it-care-ar-putea-sa-ii-faca-milionari-pe-actionari-18167090
  • https://incont.stirileprotv.ro/s/p-top-startup-uri-din-romania-pe-care-sa-le-urmaresti-in-2021.html

Articol de Alexandra Mănăilă

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente