9 ianuarie, 15 ani de când CEO-ul Apple, Steve Jobs, a fost pe scena de la Macworld Expo din San Francisco, California, și a îndreptat pentru prima dată privirea lumii asupra iPhone, un dispozitiv care a promis încă de atunci că va schimba totul.
iPhone-ul de acum 15 ani era mic, cu un afișaj LCD de 3,5 inchi și rezoluție de 480×320, un buton de pornire simplu, o grosime considerabil mai mare decât în prezent, rame uriașe, un procesor Samsung și o cameră de 2 megapixeli pe spate și până la 16GB de stocare internă. Chiar și așa acesta era diferit de orice altceva de pe piața momentului.
Smartphone-urile vremii se bazau pe o suprafață de afișare limitată, tastaturi hardware și stilouri pentru interacțiunea cu ecranul, dar nu și iPhone. Acesta s-a depărtat de modele clasice prezentând un număr limitat de butoane fizice și un afișaj multi-touch interactiv.
Steve Jobs a descris iPhone ca trei produse revoluționare într-unul singur: un iPod cu comenzi tactile, un telefon și un dispozitiv inovator de comunicații prin internet. „Astăzi, Apple va reinventa telefonul”, a spus el, și nu ar fi putut avea mai multă dreptate.
Din 2007, Apple a condus designul de telefoane mobile, dictând caracteristicile indispensabile telefoanelor inteligente și inspirând alți producători să-i calce pe urme. Funcții precum Touch ID, Face ID, designul elegant și tehnologia incredibilă a camerei au menținut competitivitatea Apple, la fel ca și alte îmbunătățiri apărute de-a lungul anilor.
Apple a declarat în ianuarie 2021 că există peste 1 miliard de iPhone-uri active în întreaga lume, reprezentând un număr uluitor, iar succesul iPhone a determinat Apple să devină prima companie din lume care a depășit o evaluare de 3 trilioane de dolari.
În fiecare an, Apple reușește să surprindă cu iterațiile produsului de acum 15 ani. Există actualizări promițătoare pentru iPhone 14, inclusiv primul design fără crestături ce va oferi mai mult spațiu disponibil pe ecran.
De asemenea, se așteaptă îmbunătățiri ale rețelei 5G și funcții inovatoare de siguranță, cum ar fi detectarea accidentelor de mașină și suport prin satelit pentru raportarea urgențelor atunci când semnalul celular nu este disponibil.
Apple explorează viitorul și dincolo de iPhone, pregătindu-se pentru ziua în care smartphone-ul ar putea fi învechit. Primul set cu cască AR/VR ar putea fi dezvăluit în 2022 și, deși va fi voluminos, costisitor și axat pe experiențe VR, ne putem aștepta ca Apple să repete și să îmbunătățească experiența căștilor până când un astfel de dispozitiv purtat pe cap va intra în trend.
Trecut și prezent pentru aniversarea momentului:
- În 2007, capitalizarea bursieră a Apple (valoarea totală a tuturor acțiunilor Apple) a fost de 174,03 miliarde de dolari. Pe 3 ianuarie 2022, a atins 3 trilioane de dolari, cea mai mare capitalizare de piață pentru orice companie vreodată.
- iPhone-ul original a costat 499 USD și a venit cu 4 GB de stocare. Pentru încă 100 USD se putea obține unul cu 8 GB de spațiu de stocare. iPhone 13 Pro Max costă 1.099 USD pentru 256 GB de stocare și ajunge la 1 TB spațiu de stocare pentru 1.599 USD.
- iPhone-ul original avea o singură cameră și era situată pe spate. iPhone 13 Pro are patru camere (trei pe spate și una pe față).
- Nu se putea copia și lipi text cu iPhone-ul original. De fapt, copierea și inserarea nu au fost adăugate până în 2009, odată cu lansarea iPhone OS 3.
- iPhone-ul original avea 15 aplicații: Calendar, Cameră, Ceas, Contacte, iPod, Hărți (Google Maps), Mesaje, Note, Telefon, Fotografii, Safari, Stocuri, Notă vocală, Vremea și Setări.
- Au existat 33 de modele de iPhone, iar Apple vinde în prezent opt.
- Nu se puteau înregistra videoclipuri cu primul iPhone. Acum iPhone 13 Pro poate înregistra videoclipuri 4K 60fps și poate chiar înregistra în ProRes la 4K 30fps.
- De la un ecran de 3,5 inchi la primul iPhone s-a ajuns în prezent la 5,4 inchi la 13 Mini. iPhone 13 vine cu un ecran de 6,1 inchi, iar 13 Pro Max are un ecran gigant de 6,7 inchi.
- FaceTime a fost lansat în 2010 și iMessage în 2011.
- App Store s-a deschis pe 10 iulie 2008 cu 500 de aplicații. Potrivit site-ului Apple, în prezent există 1,8 milioane de aplicații în App Store.
- Pe 10 septembrie 2007 (74 de zile după lansarea iPhone-ului original) Apple a vândut un milion de telefoane. În 2018, Apple a vândut 216,7 milioane de iPhone-uri, adică aproximativ un milion de iPhone-uri vândute la fiecare 1,5 zile. Apple a încetat să distribuie numărul de iPhone-uri vândute după 2018.
15 ani de tehnologie continuă, 15 ani în care limitele au fost depășite iar așteptările utilizatorilor au fost întrecute; însă, pentru cât timp va continua acest progres? Ming-Chi Kuo, un analist specializat Apple, care evaluează în mod regulat dispozitivele mărcii, a subliniat că iPhone-ul mai are încă 10 ani de trăit, prin urmare, cu greu vom vedea un iPhone 23. Acestea fiind spuse, un lucru este cert, Apple nu încetează să surprindă cu fiecare update. Suntem oare pregătiți pentru realitatea virtuală? Rămâne de văzut.
Articol de Larisa Ivan