HomeTechnologyMetavers, potențial terapeutic pentru tulburarea de stres Posttraumatic (PTSD), anxietate și durere?

Metavers, potențial terapeutic pentru tulburarea de stres Posttraumatic (PTSD), anxietate și durere?

Metaversul este un mediu imersiv 3D partajat de mai mulți utilizatori, în care poți interacționa cu ceilalți prin intermediul avatarurilor. Practic, în această lume virtuală poți trăi experienţe interactive având toate elementele obișnuite din lumea reală comerțul, munca, joaca, prietenia, dragostea, fără însă a fi prezent fizic în locul respectiv. Conceptul de ,,metaverse” (metavers) începe să fie din ce în ce mai folosit și se pare că ar putea avea aplicabilitate și în medicină, având potențialul de a schimba modul în care gândim despre durere în general, dar și despre gestionarea durerii în special, a stresului post traumatic, dat și gestionarea anxietății.

Prima persoană care a scris despre „metavers” a fost Neal Stephenson în romanul său Snow Crash din 1992, dar conceptul de tărâmuri electronice alternative, inclusiv „ciberspațiul” din romanul Neuromancer al lui William Gibson din 1984, era deja bine stabilit.

Metavers este un fel de Second Life online, jocul cu același nume creat de Linden Labs, lansat în 2003. Jucătorii se plimbau sub formă de avataruri într-un mediu virtual, explorau, discutau și aveau o mulțime de experiențe, într-o perioadă când smartphone-urile abia apăruseră pe piață și internetul era aproape total legat de desktop-uri și laptop-uri.Dar nu e singurul joc asociat cu Metavers. Despre anumite jocuri precum World of Warcraft, Everquest, Fortnite, Animal Crossing chiar se spune că sunt metavers-uri în sine. Fiecare dintre acestea oferă propria sa versiune a unei lumi imersive, deși nu au capacitatea de a vă prelua complet simțurile. Majoritatea utilizatorilor experimentează aceste jocuri din exterior privind în interior: ecrane în față și în centru, cu difuzoare pe laterale. Acțiunile sunt mediate de o tastatură, mouse, trackpad sau controler de joc în loc de mâinile și picioarele jucătorilor.

Potrivit lui John David N. Dionisio, profesor de informatică la Colegiul Seaver de Știință și Inginerie de la Universitatea Loyola Marymount, tehnologia de acum care folosește ecranele de înaltă densitate, ochelarii de realitate virtuală, sunetul surround și sunetul spațial oferă experiențe cu adevărat captivante. Camerele dobândesc capacități 3D, iar microfoanele individuale fac loc unor rețele de microfoane care captează sunetul cu o adâncime și o poziție mai bune. Realitatea augmentată, care suprapune obiecte virtuale pe un flux video din lumea reală, oferă o punte între experiențele pur virtuale și analogice sau reale. Există progrese în ceea ce privește adăugarea simțului tactil, de asemenea, sub formă de ecrane multitouch, mănuși de control și alte obiecte portabile. Mediile cuprinzătoare, cum ar fi Industrial Light și Magic’s Stagecraft, sunt la îndemâna doar pentru anumite industrii deocamdată, dar pot avea o utilizare mai largă, deoarece tehnologia urmează curba tipică de adoptare și de comercializare.

Giganții tehnologiei interesați de acest univers

Ideile de bază ale unui metavers pot fi regăsite cel mai ușor în jocuri, așa cum v-ați dat seama, dar este clar că nu se va limita doar la atât. O demonstrează felul în care anumiți lideri din domeniul tehnologiei vorbesc despre cum ar putea funcționa un metavers pentru ei. Mark Zuckerberg de la Facebook folosește termenul „internet întruchipat” pentru versiunea sa a metaversului. El își imaginează un sistem care seamănă deja mult cu fotografiile, videoclipurile deja familiare ale Facebook, dar în loc să se uite la acel conținut, în viziunea lui Zuckerberg, persoana se va simți ca și cum ar fi în interior și înconjurată de conținut, adică de prezența altor oameni, trăind diverse experiențe pe care nu le-ar putea avea pe pagini web 2D sau în aplicații web și în locuri diferite. O astfel de experiență pe care probabil dorește s-o ofere cu tehnologiile de la Oculus VR, deținute de Facebook, redenumit mai nou Meta.

Satya Nadella de la Microsoft a numit serviciile Microsoft Azure cloud și alte oferte o „stivă metaverse” el a folosit expresia „geamăn digital” cu referire la un sistem în care utilizatorii se pot implica cu date, procese în forma virtuală. Tehnologiile Microsoft Surface și HoloLens ar juca apoi rolul pe care l-ar avea Oculus pentru Facebook.

Evident că apar și întrebări de tipul dacă metaversul ar fi un lucru bun? Să nu uităm că internetul și rețelele sociale pot fi folosite și în mod abuziv. La fel s-ar putea întâmpla și cu metaversul… Tehnologia deepfake poate produce deja imagini care nu se pot distinge de fotografii. Oamenii pot fi induși în eroare de mult mai puțin.

Avantajele metaversului Metaversul au fost deja folosit pentru a permite clienților potențiali să experimenteze proprietăți imobiliare și mărfuri cum ar fi mobilier Ikea, telefoane Apple și computere, dar aceste funcții sunt plăcute, nu esențiale.

Un metavers cu adevărat captivant ar putea merge însă mult mai departe. Dacă ne referim la medicină, există potențial terapeutic pentru tulburarea de stres Posttraumatic (PTSD), pentru anxietate și durere. Programele derulate pentru victimele arsurilor de la Universitatea din Washington, pentru pacienții pediatrici de la Spitalul de Copii din Los Angeles și pentru femeile aflate în travaliu la Spitalul Cedars-Sinai indică faptul că realitatea virtuală ajută la atenuarea durerii într-un mod foarte real. Aceste inițiative implică medii sintetice în care pacienții se conectează singuri; un metavers pe deplin realizat, cu familia și îngrijitorii, de asemenea, „apelând”, ar putea avea beneficii suplimentare.

Tratarea tulburărilor de anxietate cu terapia de expunere la realitate virtuală (VRE) a fost publicată de către cercetătorii Școlii de Medicină a Universității Emory, Atlanta din Statele Unite, încă din 2011. De altfel, cercetările privind evaluarea eficienței VRE în tratarea tulburărilor de anxietate au debutat la începutul anilor 90. Prima utilizare a VRE pentru tulburarea de stres posttraumatic a fost în 1997 la veteranii războiului din Vietnam.
Revenind la lumile virtuale, un metavers pe deplin realizat ar putea fi nu numai o faptă a inovației tehnologice și a ingineriei, ci și, cu aplicațiile potrivite, un vehicul pentru bine în lumea reală în care locuim cu toții.

Articol redactat de Alexandra Mănăilă

Bibliografie:

  • https://www.technologyreview.com/2021/10/27/1036817/metaverse-facebook-virtual-reality-augmented/
  • https://www.elsevier.es/en-revista-revista-psiquiatria-salud-mental-486-articulo-treating-anxiety-disorders-with-virtual-S2173505012000301
ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente