HomeTechnologyNotificările constante ale aplicațiilor ne stresează creierul, dar ne putem recupera concentrarea

Notificările constante ale aplicațiilor ne stresează creierul, dar ne putem recupera concentrarea

Deși estimările variază, o persoană obișnuită își verifică telefonul de aproximativ 85 de ori pe zi, aproximativ o dată la 15 minute. Cu alte cuvinte, la fiecare 15 minute este posibil ca atenția ta să se abată de la ceea ce faci. Problema este că poate dura câteva minute pentru a-ți recăpăta pe deplin concentrarea după ce ai fost întrerupt de telefon.

Dacă te uiți doar la televizor, distragerile (și reorientarea) nu sunt mare lucru. Dar dacă conduci o mașină, încerci să studiezi, la serviciu sau petreci timp cu cei dragi, ar putea conduce la unele probleme substanțiale.

Două tipuri de interferență

„Notificările de pe telefon sunt „întreruperi exogene”. Cu alte cuvinte, ceva extern, în jurul tău, a provocat întreruperea. Putem deveni condiționați să ne simțim entuziasmați atunci când ne auzim notificările de pe telefoanele. Acesta este același sentiment plăcut pe care-l au oamenii care pariază la sunetul unui aparat de poker”, a spus Sharon Horwood, lector în psihologie la Universitatea Deakin din Australia.

Ce se întâmplă dacă telefonul tău este pe silent?  Aceasta este un alt tip de întrerupere, o întrerupere internă (sau endogenă). Gândește-te la fiecare dată când lucrezi la o sarcină, dar atenția s-a îndreptat către telefon. Poate că ai luptat cu dorința de a-l ridica și de a vedea ce se întâmplă online, dar probabil ai verificat oricum. În această situație, poți să devii atât de puternic condiționat și să te aștepți la o recompensă de fiecare dată când te uiți la telefon, încât nu trebuie să aștepți o notificare pentru a declanșa efectul.

Oferă-i creierului o pauză

Există tot mai multe dovezi că notificările push sunt asociate cu o productivitate scăzută, o concentrare mai slabă și o distragere a atenției la locul de muncă și la școală.

Dar există vreo dovadă că creierul nostru lucrează mai mult pentru a gestiona schimbările frecvente de atenție? Un studiu asupra undelor cerebrale ale oamenilor a constatat că utilizatori care folosesc smartphone-urile foarte des au fost mai sensibili la notificările push decât cei care le folosesc mai rar.

După ce au auzit o notificare push, utilizatorii frecvenți au avut dificultăți mai mari în a-și recupera concentrarea asupra unei sarcini, decât utilizatorii mai puțin frecvenți. Deși notificările push au întrerupt concentrarea pentru ambele grupuri, utilizatorii frecvenți au avut nevoie de mult mai mult pentru a-și recăpăta concentrarea. De asemenea, întreruperile frecvente de la telefon te pot face să te simți stresat de nevoia de a răspunde. Dacă ești distras de telefon după ce răspunzi la o notificare, orice amânare ulterioară în revenirea la o sarcină te poate face, de asemenea, să te simțiți vinovat sau frustrat. Există cu siguranță dovezi care sugerează că, cu cât petreci mai mult timp folosind telefonul în moduri neproductive, cu atât tinzi să-ți evaluezi mai jos starea de bine.

Cum poți să te oprești?

Începe prin a dezactiva toate notificările neesențiale.

Încarcă-ți telefonul peste noapte într-o cameră diferită de dormitorul tău. Notificările te pot împiedica să adormi și te pot trezi în mod repetat din somn pe tot parcursul nopții.

Întrerupe dorința de a verifica și decide în mod activ dacă îți va aduce beneficii, în acel moment (întreabă-te dacă această acțiune are un alt scop decât distragerea atenției).

Încearcă metoda Pomodoro pentru a rămâne concentrat pe o sarcină. Aceasta implică împărțirea timpului de concentrare în părți ușor de gestionat (de exemplu, 25 de minute), apoi recompensarea cu o scurtă pauză (de exemplu, pentru a-ți verifica telefonul) între bucăți. Crește treptat intervalul de timp dintre recompense.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente