HomeEditorialMisterul galaxiilor satelit din Calea Lactee a fost rezolvat după mai bine...

Misterul galaxiilor satelit din Calea Lactee a fost rezolvat după mai bine de 50 de ani

Astronomii susțin că au rezolvat un mister de lungă durată despre modul în care a evoluat Universul: distribuția spațială a galaxiilor satelite slabe în jurul Căii Lactee. Aranjarea ciudată a acestor galaxii satelit, uneori cunoscută sub numele de planul sateliților, le face să pară situate pe un plan vast, îngust, care se rotește.

Potrivit unui studiu recent realizat în colaborare cu Universitățile din Durham și Helsinki, planul sateliților este o anomalie cosmică care se va dezintegra în timp precum constelațiile de stele.

Studiul a fost publicat în Nature Astronomy.

După cum se precizează în comunicat, aceste galaxii satelit au o aliniere neobișnuită în care par să se afle pe un plan subțire imens de rotație cunoscut sub numele de planul sateliților. De mai bine de 50 de ani, astronomii au rămas uimiţi de acest aranjament aparent improbabil, făcându-i pe mulți să pună la îndoială validitatea modelului cosmologic principal, care își propune să explice cum a ajuns Universul să arate așa cum este astăzi.

Lucrarea lor rezolvă problema pe care o prezintă planul sateliților pentru modelul standard cosmologic. Această teorie explică modul în care galaxiile pe care le vedem astăzi s-au dezvoltat treptat în aglomerări de materie întunecată rece, o substanță misterioasă care reprezintă aproximativ 27 la sută din Univers.

Sateliții Căii Lactee par a fi aranjați într-un plan neplauzibil de subțire care străpunge galaxia și în mod bizar se rotesc și ei într-un disc coerent. Galaxiile satelit erau de așteptat să fie grupate într-un model aproape circular, urmărind materia întunecată.

Din anii 1970, când planul sateliților a fost identificat pentru prima dată, astronomii au făcut numeroase încercări nereușite de a localiza structuri comparabile în modele care descriu dezvoltarea Universului de la Big Bang până în prezent.

Pe de altă parte, în acest cel mai recent studiu, astronomii au profitat de noi date de la observatorul spațial GAIA operat de Agenția Spațială Europeană. O hartă în șase dimensiuni a Căii Lactee este creată de GAIA, care oferă, de asemenea, locații exacte și măsurători ale vitezei pentru aproximativ un miliard de stele din galaxia noastră.

Cu aceste date, cercetătorii ar putea prezice viitorul și orbitele anterioare ale galaxiilor satelit și ar putea observa modul în care planul s-a format și s-a dezintegrat în câteva sute de milioane de ani sau într-o simplă clipire de ochi în timp cosmic.

Alinierea ciudată a galaxiilor satelit ale Căii Lactee pe cer i-a lăsat nedumerit pe astronomi timp de zeci de ani, atât de mult încât s-a considerat că reprezintă o provocare profundă pentru ortodoxia cosmologică”, a declarat coautorul studiului, Profesorul Carlos Frenk, profesor de fizică fundamentală Ogden la Institutul pentru Cosmologie Computațională de la Universitatea Durham.

Dar datorită datelor uimitoare de la satelitul GAIA și legilor fizicii, acum știm că planul este doar o aliniere întâmplătoare, o chestiune de a fi la locul potrivit la momentul potrivit, la fel ca constelațiile de stele din cer”, a mai adăugat el.

Planul sateliților a fost cu adevărat uluitor. Este probabil deloc surprinzător că un puzzle care a rezistat timp de aproape cincizeci de ani a necesitat o combinație de metode pentru a-l rezolva și o echipă internațională pentru a se reuni.” a spus autorul principal al studiului, Dr. Till Sawala de la Universitatea din Helsinki

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente