HomeTechnologyO nouă metodă care ajută chirurgii să diferențieze tumorile de țesutul sănătos

O nouă metodă care ajută chirurgii să diferențieze tumorile de țesutul sănătos

Metoda combină un medicament injectat aprobat de FDA cu camere de mare viteză pentru a oferi o acuratețe de 97% pentru toate tipurile de tumori.

Extragerea unei tumori fără a deteriora un țesut bun necesită o precizie extremă, totuși chirurgii trebuie să se bazeze frecvent pe ochii și mâinile lor pentru a ști unde să taie.

Vrând să găsească o soluție la aceasta prin valorificarea tehnologiilor moderne, o echipă condusă de cercetătorii Mass General Brigham a creat un instrument de vizualizare care folosește camere de mare viteză și coloranți fluorescenți pentru a identifica țesutul tumoral din țesutul normal din toate tipurile de cancer.

Cercetătorii și-au testat metoda pe mostre de cancer de ficat, creier, limbă, piele, sân, oase și țesuturi moi și au observat că are o precizie de aproximativ 97 la sută.

Studiul privind cercetarea a fost publicat în revista Nature Biomedical Engineering.

Oamenii de știință au testat noua metodă de imagistică, cunoscută sub numele de imagistică fluorescentă de viață (FLT), pe țesuturi de la peste 60 de pacienți cu cancer care au suferit o intervenție chirurgicală.

Multe tehnologii, inclusiv imagistica fluorescentă și microscopia avansată, au fost cercetate pentru a crește vederea tumorii în timpul intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, astfel de tehnologii nu au fost încă utilizate pe scară largă și majoritatea sunt limitate la anumite tipuri sau subtipuri de cancer.

Potrivit echipei, imagistica cu fluorescență poate utiliza coloranți pentru a viza molecule specifice cancerului. Cu toate acestea, tehnicile tipice de imagistică au o sensibilitate scăzută pentru detectarea marginilor tumorii (limitele țesutului normal din jurul unei tumori) deoarece expresia acestor molecule variază semnificativ în interiorul și între tipurile de tumori. Este pentru prima dată când este asociată imagistica tumorală cu coloranții injectabili la pacienți.

„Procedând astfel, am dezvoltat o tehnică pentru a distinge cu precizie țesutul tumoral de țesutul sănătos din toate tipurile de cancer”, a spus Anand Kumar, Ph.D., membru al Centrului Athinoula A. Martinos pentru Imagistica Biomedicală de la Spitalul General din Massachusetts (MGH). ) și autorul studiului, într-un comunicat.

În FLT, mai degrabă decât să depindă doar de coloranți pentru a ținti cancerul, tehnologia folosește camere de mare viteză pentru a detecta modificări ale proprietăților luminii emise de țesut. În experimentele preclinice anterioare, Kumar și colegii săi au descoperit că tumorile la șoarecii cărora li s-a injectat colorantul verde indocianină (ICG) au prezentat o durată de viață de fluorescență mai lungă decât țesutul normal. Această distincție a permis cercetătorilor să facă diferența între tumoră și țesutul normal.

Cercetătorii au folosit același concept folosind mostre de pacienți. Munca lor a început cu evaluarea probelor de la pacienții cu MGH supuși unei intervenții chirurgicale hepatice și de la pacienții supuși unei intervenții chirurgicale la cap și gât. Pacienții au fost supuși unei injecții ICG cu cel puțin o zi înainte de operație.

Pe baza acestei lucrări preliminare, echipa a colaborat cu alte instituții pentru a evalua specimene de la peste 60 de pacienți cu cancer, deficat, creier, limbă, piele, oase și țesuturi moi, care au fost tratați la MGH, Mass Eye and Ear, Universitatea din Pennsylvania, Universitatea din Newcastle din Regatul Unit și Universitatea Leiden din Țările de Jos.

Cercetătorii au remarcat că o modificare a FLT la nivel celular a fost constantă între tipurile de tumori și pacienți. De asemenea, tehnologia ar putea face diferența dintre ganglionii limfatici benini și metastatici. A avut o precizie 97% în diferențierea țesutului tumoral de țesutul sănătos.

Chiar dacă procesul este aprobat de ICG de FDA pentru diverse aplicații, nu este încă licențiat pentru utilizare clinică ca agent de marcare tumorală. ICG este un agent de contrast fluorescent utilizat pe scară largă în evaluarea funcției hepatice și angiografia oculară.

Următorul pas pentru cercetători este să efectueze un studiu clinic la scară mai mare pentru a evalua siguranța și eficacitatea imaginilor fluorescente cu ICG pentru detectarea tumorii în timpul intervenției chirurgicale.

Lucrările noastre sugerează că, combinația de imagistică fluorescentă cu ICG ar putea îmbunătăți rezecțiile chirurgicale, influențând astfel viața pacienților”, a spus Kumar.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente