HomeHealthUn nou medicament arată promițător în studiile clinice pentru tumorile neuroendocrine

Un nou medicament arată promițător în studiile clinice pentru tumorile neuroendocrine

Medicamentul, numit cabozantinib, nu numai că perturbă semnalele de creștere ale celulelor canceroase, ci și le întrerupe alimentarea cu sânge, făcându-le mai grea supraviețuirea și răspândirea.

Un nou medicament care atacă celulele canceroase din două fronturi a arătat rezultate promițătoare într-un studiu clinic pentru pacienții cu tumori neuroendocrine avansate, a dezvăluit un studiu realizat de cercetătorii Dana-Farber Cancer Institute.

Medicamentul, numit cabozantinib, nu numai că perturbă semnalele de creștere ale celulelor canceroase, ci și le întrerupe alimentarea cu sânge, fiindu-le mai greu să supraviețuiască și să se răspândească.

Studiul, condus de Jennifer Chan, MD, MPH, directorul Programului de tumori carcinoide și neuroendocrine la Dana-Farber, va fi prezentat la Congresul anual al Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO) pe 22 octombrie 2023, la Madrid, Spania. Chan este primul autor, iar Jeffrey Meyerhardt, MD, MPH, co-director al Centrului de Cancer de Colon și Rectal de la Dana-Farber, este autorul principal.

Studiul a implicat pacienți cu tumori neuroendocrine care s-au agravat după tratamentele anterioare. Tumorile neuroendocrine sunt un tip rar de cancer care debutează în celulele neuroendocrine (celule care au atât funcții nervoase, cât și hormonale). Ele pot apărea în diferite organe, cum ar fi stomacul, plămânii și pancreasul. Peste 12.000 de oameni din Statele Unite sunt diagnosticați anual cu acest tip de cancer.

Pacienții cu tumori neuroendocrine au opțiuni limitate de tratament. În funcție de unde și cât de avansat este cancerul lor, aceștia pot fi supuși unei intervenții chirurgicale, terapii țintite, terapie cu radionuclizi cu receptori peptidici, chimioterapie sau alte tratamente locale. Cu toate acestea, mulți pacienți experimentează încă progresia bolii și au nevoie de noi terapii.

Cabozantinib este o astfel de terapie care oferă speranță acestor pacienți. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat deja medicamentul pentru unii pacienți cu cancer de rinichi, ficat sau tiroidian. Studiul CABINET a testat eficacitatea și siguranța acestuia la pacienții cu tumori neuroendocrine.

Studiul a înrolat 197 de pacienți cu tumori neuroendocrine extrapancreatice (de origine în afara pancreasului) și 93 de pacienți cu tumori neuroendocrine pancreatice. Pacienții au fost repartizați aleatoriu pentru a primi fie cabozantinib (60 mg pe zi), fie un placebo (o pastilă inactivă). Studiul a fost efectuat la site-uri din cadrul National Clinical Trials Network (NCTN), finanțat de Institutul Național al Cancerului (NCI).

Rezultatul principal al studiului a fost supraviețuirea fără progresie PFS (durata de timp în care pacienții au trăit fără ca boala lor să se agraveze). Rezultatele au arătat că cabozantinib a îmbunătățit semnificativ PFS pentru ambele grupuri de pacienți. Cabozantinib a extins PFS la 8,3 luni de la 3,2 luni cu un placebo pentru pacienții cu tumori extrapancreatice. Pentru pacienții cu tumori pancreatice, cabozantinib a crescut PFS la 11,4 luni de la 3,0 luni cu un placebo.

Cabozantinib a fost în general bine tolerat de către pacienți. Cele mai frecvente efecte secundare au fost hipertensiune arterială, oboseală, diaree și erupții cutanate. Acestea au fost similare cu cele observate în alte studii cu cabozantinib.

Chan a spus că rezultatele studiului CABINET au fost încurajatoare și au sugerat că cabozantinib ar putea fi o nouă opțiune de tratament pentru pacienții cu tumori neuroendocrine avansate.

Cabozantinib este o nouă strategie de tratament care vizează angiogeneza și alte căi ale factorilor de creștere în tumorile neuroendocrine”, a spus ea.

Suntem incantati de imbunatatirea semnificativa a rezultatelor pe care le-am vazut in acest studiu si speram ca cabozantinib va ​​deveni disponibil pentru mai multi pacienti care au nevoie de el.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente