În căutarea unei metode noi și eficiente pentru a rezolva problema bacteriilor dentare, cercetătorii de la Institutul Indian de Știință au dezvoltat un set de roboți minusculi controlați cu ajutorul unui câmp magnetic.
Tratamentul de canal (tratamentul endodontic) este efectuat în mod obișnuit pentru a trata infecțiile dentare la milioane de pacienți. Procedura implică îndepărtarea țesutului moale infectat din interiorul dintelui și spălarea dintelui cu antibiotice sau substanțe chimice pentru a ucide bacteriile care cauzează infecția. În numeroase cazuri însă, tratamentul nu reușește să îndepărteze complet toate bacteriile, în special bacteriile rezistente la antibiotice, cum ar fi Enterococcus faecalis – care rămâne ascuns în canalele microscopice ale dintelui numite tubuli dentinari.
„Tubulii dentinari sunt foarte mici, iar bacteriile se află adânc în țesut”, a explicat Shanmukh Srinivas, membru al echipei. „Tehnicile actuale nu sunt suficient de eficiente pentru a merge până în interior și a ucide bacteriile”.
Oamenii de știință au abordat o nouă tehnică, folosindu-se de roboții miniaturizați pentru a găsi o soluție de curățare mai eficientă. Nanoroboții dezvoltați de aceștia au o formă elicoidală și sunt fabricați din dioxid de siliciu cu un strat de fier. Acest lucru le permite să fie controlați de un câmp magnetic și duși la adâncimi de până la 2.000 de micrometri, unde câmpul poate fi ajustat pentru ca roboții să genereze căldură și să omoare bacteriile.
Acest lucru a fost demonstrat prin injectarea roboților în mostre de dinți extrași. Oamenii de știință i-au mișcat cu success, astfel încât să pătrundă adânc în tubii dentinari pentru a elimina bacteriile. Și mai important este faptul că aceștia au arătat că pot recupera roboții, scoțându-i din proba de dinți odată ce treaba a fost terminată.
Au fost observate asemănări între această nouă abordare și altele dezvoltate pentru tratamentul cancerului. În trecut au fost derulate experimente cu nanoparticule magnetice care se pot infiltra în celulele canceroase și pot fi încălzite pentru a le distruge.
După ce au testat roboții pe șoareci și au dovedit că sunt siguri și eficienți, autorii acestui nou studiu caută să comercializeze tehnologia printr-o companie numită Theranautilus. Ei lucrează, de asemenea, la un dispozitiv medical conceput special pe care stomatologii îl pot folosi pentru a implementa și controla roboții din interiorul gurii în timpul tratamentului de canal.
„Suntem foarte aproape de implementarea acestei tehnologii într-un cadru clinic, care era considerat futurist chiar și în urmă cu trei ani”, spune Ambarish Ghosh, co-fondator Theranautilus. „Este o bucurie să vezi cum o simplă curiozitate științifică se transformă într-o intervenție medicală care poate afecta milioane de oameni numai în India”.
Articol de Izabela Constantin