Conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, bărbații infertili pot fi de două ori mai predispuși la dezvoltarea cancerului mamar decât cei cre nu suferă de probleme de fertilitate.
Cancerul de sân la bărbați este mai puțin frecvent decât la femei și relația sa cu infertilitatea a fost investigată până în prezent doar în studii mici. Autorii studiului prezent au investigat relația potențială dintre infertilitatea auto-raportată sau imposibilitatea conceperii unui copil și riscul de cancer de sân la bărbați.
Michael Jones și colegii săi au intervievat 1.998 de bărbați (sub 80 de ani) care au fost diagnosticați cu cancer de sân între 2005 și 2017 și trăiau în Anglia și Țara Galilor. Ei au fost comparați cu 1.597 de bărbați ca grup de control, care nu erau rude de sânge. 80 de bărbați au raportat infertilitate în grupul de control.
Riscul de tumori invazive de cancer de sân (celule canceroase care se răspândesc dincolo de locul unde s-au format prima dată) a fost asociat semnificativ cu infertilitatea masculină pe baza a 47 de persoane cu cancer de sân, comparativ cu 22 persoane din grupul de control fără cancer, dar care aveau infertilitate auto-raportată.
Michael Jones, co-autor, a spus: „Datele noastre arată că ar putea exista o asociere între infertilitatea masculină și cancerul mamar invaziv la bărbați”.
Autorii au efectuat analize suplimentare pentru a măsura consumul de alcool, fumatul, antecedentele familiale de cancer de sân și boli hepatice, dar nu au găsit dovezi puternice că acești factori au afectat rezultatele.
Studiul are limitările sale, autorii avertizând că fertilitatea auto-raportată are potențialul de clasificare greșită, deoarece fertilitatea este un proces complex care poate include factori atât de la membrii masculini, cât și de la partea feminine din cuplu. Bărbații nu au putut raporta copiii din afara căsătoriei sau pe cei pe care s-ar putea să nu-i cunoască. Autorii propun că validarea infertilității cu dosarele medicale, deși nepractică în această investigație, poate reduce părtinirea unei ipoteze în investigațiile viitoare.
Michael Jones, autorul principal, a adăugat: „Cauzele cancerului de sân la bărbați sunt în mare parte necunoscute, parțial pentru că este rar, dar și pentru că studiile anterioare au fost mici. Dovezile prezentate în studiul nostru sugerează că asocierea dintre infertilitate și cancerul de sân ar trebui confirmată prin continuare cercetărilor. Sunt necesare investigații viitoare cu privire la potențialii factori de bază, cum ar fi dezechilibrele hormonale.”
Articol de Izabela Constantin