HomeTechnologyOchii sunt oglinda... inimii?

Ochii sunt oglinda… inimii?

Un sistem de inteligență artificială (IA) dezvoltat de oamenii de știință din Marea Britanie poate analiza fotografiile de rutină din cadrul unui consult oftalmologic în vederea identificării pacienților cu risc crescut de atac de cord. Acest sistem poate demonstra probabilitatea cuiva de a suferi de un atac de cord în următoarele 12 luni.

Corpul uman prezintă un sistem vascular complex ce străbate fiecare organ în parte. Nu este de mirare că modificările, chiar și cele la nivelul micilor vase sanguine din retină sunt, de fapt, prevestitori ai unor boli cardiovasculare mai complexe.

În cadrul cercetării condusă de Universitatea din Leeds, oamenii de știință au folosit o tehnică de învătațare profundă (deep learning) cu ajutorul căreia sistemele de inteligență artificială a fost antrenat să citească aceste fotografii retiniene și sa indentifice pacienții care aveau să sufere un atac de cord în următorul an.

Cercetătorii studiului publicat în revista Nature Machine Intelligence raportează că sistemul de inteligență artificială a avut o acuratețe cuprinsă între 70-80%, un rezultat care aduce multă speranță în medicina preventivă. “Bolile cardiovasculare, inclusiv atacurile de cord, sunt principala cauză de deces prematur la nivel mondial și a doua cauză de deces în Marea Britanie. Acest lucru provoacă boli cronice și suferință în întreaga lume.”, spune Alex Frangi, cercetător în cadrul universității Leeds.

Scanarea retiniană ar putea revoluționa modul în care sunt depistate bolile cardiace. Acestea sunt relativ ieftine și utilizate la scară largă în cabinetele oftalmologice, iar cei ce prezintă un risc crescut ar putea fi direcționați imediat către specialitățile cardiologice necesare, pentru afecțiuni acute sau cronice.

În timpul procesului de învățare profundă, sistemul de inteligență artificială a analizat scanări retiniene și scanări cardiace de la peste 5.000 de persoane și a indentificat cu succes asocieri între patologia retiniană și cea cardiacă. Odată ce modelele de imagine au fost învățate, sistemul de IA a putut estima cu acuratețe dimensiunea și eficiența de pompare a ventriculului stâng, una dintre cele patru camere ale inimii, doar din scanările de retină. Un ventricul lărgit este corelat cu un risc crescut de dezvoltare a unor boli de inimă. Aceste informații fiziologice, împreună cu alte date demografice despre pacient sunt introduse în sistemul de inteligență artificială, care poate prezice riscul pacientului de a avea un atac de cord în următoarele 12 luni.

Studiul a implicat o colaborare la nivel mondial între oameni de știință, ingineri și clinicieni din Marea Britanie, China, Franța, Statele Unite ale Americii și Belgia, iar datele folosite au fost furnizate de biobanca din Marea Britanie. Chris Gale, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea din Leeds, spune că inteligența artificială în contexul scanării retiniene poate fi un pion important în prevenție și începerea prematură a tratamentului împotriva bolilor cardiovasculare.

Ce este revoluționar la sistemul de IA este capacitatea acestuia de a ne informa în legătură cu dimensiunea si eficiența de pompare a ventricului stâng – detalii care în momentul de față pot fi determinate doar prin teste complexe de imagistică sau ecocardiogramă. Nu doar că aceste investigații sunt costisitoare, dar adesea ele sunt și inaccesibile multor oameni. Acum este mai simplu ca niciodată să avem grijă de sănătatea inimii noastre, iar un simplu control oftalmologic ar putea fi una din metodele noi și la îndemână pentru a face acest lucru.

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente