HomeTechnologyPerna care ne scapă de anxietate

Perna care ne scapă de anxietate

Cea mai nouă invenție pentru reducerea anxietății se pare că este o pernă care imită respirația și despre care se spune că ar fi la fel de eficientă ca o meditație ghidată.

De-a lungul timpului au existat mai multe dispozitive menite să calmeze anxietatea, prin simularea unor senzații precum torsul de pisică sau bătăile inimii. Ultima invenție de acest fel îi aparține lui Alice Haynes, cercetător la Universitatea din Bristol și colegilor săi. Aceștia au dezvoltat un prototip de pernă care se extinde și se dezumflă asemeni plămânilor umani.

Pentru a testa eficiența acestei invenții, cercetătorii au demarat un studiu care a inclus 129 voluntari, cu vârste cuprinse între 18 și 36 de ani. Participanților le-a fost comunicat faptul că urmează să dea un test de matematică și au la dispoziție opt minute pentru a se pregăti. Aceștia au fost mai departe împărțiți în trei grupe și puși să aibă activități diferite. În primul grup participanții au fost rugați să îmbrățișeze perna care imită respirația, în timp ce indivizilor din celelalte două grupuri li s-a cerut fie să asculte o meditație ghidată, fie să nu facă nimic.

Participanților le-a fost aplicat câte un test menit să măsoare gradul de anxietate resimțită înainte de testul de matematică. Rezultatele arată că persoanele care au îmbrățișat perna au avut un grad de anxietate mai scăzut, scăzând de la 38 de puncte la 32, în timp ce în grupul de meditație diferența a fost de la 38 la 33. În cazul persoanelor care nu au făcut nimic înainte de testul de matematică au fost remarcate  cele mai ridicate niveluri de stres, semnificativ peste celelalte, adesea crescând în punctaj. Aceste descoperiri sugerează că perna specială ar putea fi folosită pentru a reduce anxietatea de către studenții care anticipează examene.

Au fost făcute experimente pentru testarea dispozitivului implicând cupluri care petrec perioade lungi de timp departe unul de altul. Ambii parteneri au fost rugați să îmbrățișeze perna în același timp. În scurt timp, „respirația” pernei atribuită fiecăruia a ajuns să imite respirația partenerului, cu scopul de a-i face să se simtă mai apropiați.

„Cred că, în cele din urmă, este frumos să le oferim oamenilor cu anxietate ocazia să aleagă diferite moduri de a face față”, spune Haynes. „Un avantaj al pernei este că nu a trebuit să dăm nimănui îndrumări cu privire la utilizarea ei – pare a fi foarte intuitivă. Este familiar și nu trebuie să utilizați o aplicație sau să fiți pe telefon sau pe oricare dintre dispozitivele dvs”.

Tocmai capacitatea acestui dispozitiv de a fi utilizat intuitiv este aspectul care face această pernă specială, oferind oricui posibilitatea de a-și reduce nivelul de anxietate.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente