HomeGourmetCe avantaje are dieta Nordică, pe lângă scăderea în greutate?

Ce avantaje are dieta Nordică, pe lângă scăderea în greutate?

În 2020, rezultatele unui sondaj de opinie derulat de One Poll declarau că de-a lungul vieții, o persoană ajunge să încerce până la 126 de diete alimentare diferite.

Toate aceste diete promit rezultate pozitive asupra sănătății, dar majoritatea urmăresc să abordeze afecțiunile individuale și bineînțeles, scăderea în greutate. Rezultatele unui nou studiu realizat de Universitatea din Copenhaga prezintă însă dovezi clare că o dietă Nordică ar fi opțiunea cea mai benefică pentru sănătate.

Până acum, se credea că efectele pozitive ale dietei asupra sănătății s-ar datora exclusiv pierderii în greutate, însă mai nou s-a descoperit faptul că această dietă Nordică poate scădea nivelul zahărului din sânge și al colesterolului, indiferent dacă persoana care o practică slăbește sau nu.

Ingredientele principale pe care această dietă le include sunt fructele de pădure, legumele, peștele, cerealele integrale și uleiul de rapiță. Despre acest plan alimentar se spune că poate preveni obezitatea și poate reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, hipertensiune arterială și colesterol ridicat.

Pentru derularea acestui studiu au fost recrutate 200 de persoane cu vârste de peste 50 de ani, care au fost împărțite mai departe în două grupuri. Persoanele din primul grup au urmat dieta Nordică, în timp ce persoanele din grupul de control și-au continuat alimentația cu care erau obișnuiți. Toți participanții aveau un indice de masă corporală crescut și prezentau, de asemenea și un risc crescut de diabet și boli cardiovasculare. Participanților le-au fost examinate probe de sânge și urină, iar sănătatea lor a fost monitorizată timp de șase luni.

După cele șase luni, participanții din grupul în care s-a aplicat dieta au prezentat o stare de sănătate semnificativ mai bună, cu niveluri scăzute ale colesterolului și ale grăsimilor saturate și nesaturate din sânge. Glicemia a fost de asemenea reglată în cazul acestor persoane, spre deosebire de indivizii din grupul de control. Per total, fiecare dintre participanții din primul grup s-a prezentat mai sănătos după perioada de timp stabilită în studiu.

Participanții din primul grup nu au scăzut în greutate, însă, deoarece le-a fost specificat să mențină o greutate stabilă, cerându-le să crească numărul de mese în cazul în care slăbeau. Cercetătorii sunt de părere că grăsimile dietetice nordice sunt probabil în principal responsabile pentru efectele asupra sănătății observate aici.

„Putem doar să speculăm de ce o schimbare a compoziției grăsimilor ne aduce atât de multe beneficii sănătății. Cu toate acestea, putem confirma că absența alimentelor extrem de procesate și a grăsimilor mai puțin saturate de la animale, au un efect foarte pozitiv asupra noastră. Deci, compoziția grăsimii în dieta Nordică, care este mai bogată în grăsimi nesaturate omega-3 și omega-6, este probabil o parte considerabilă a explicației efectelor asupra sănătății pe care le găsim în acest plan alimentar, chiar și atunci când greutatea participanților rămâne constantă”, a declarat Lars Ove Dragsted, cercetător și șef de secție la Departamentul de Nutriție și Sport al Universității din Copenhaga.

 

În dieta Nordică sunt recomandate:

  • Legume precum mazăre, fasole, varză, ceapă și rădăcinoase
  • Fructe, ca de exemplu perele, prunele și fructele de pădure
  • Nucile si semințele
  • Cereale integrale
  • Pește și crustacee
  • Uleiuri vegetale din semințe de rapiță, floarea soarelui sau in
  • Produse lactate care au un conținut scăzut de grăsimi
  • Cantități mici de carne

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente