HomeTechnologySenzori care pot fi încorporați în haine

Senzori care pot fi încorporați în haine

Cercetătorii de la MIT au integrat un set de senzori meniți să monitorizeze respirația, ritmul cardiac și amoniacul în tricouri și măști de față.

Produși dintr-un fir conductor pe bază de bumbac dezvoltat de compania numită PECOTEX, fabricarea unui metru de fir costă numai 0,15$.

Cercetătorii au brodat senzorii într-o mască facială pentru a monitoriza respirația, într-un tricou pentru a monitoriza activitatea inimii și în alte textile pentru a monitoriza gaze precum amoniacul, o componentă a respirației care poate fi folosită pentru a detecta funcția ficatului și a rinichilor. Senzorii de amoniac au fost dezvoltați pentru a testa dacă senzorii de gaz ar putea fi fabricați și folosind broderie.

„Mediul flexibil al îmbrăcămintei înseamnă că senzorii noștri au o gamă largă de aplicații. Sunt, de asemenea, relativ ușor de produs, ceea ce înseamnă că am putea extinde producția și am putea introduce o nouă generație de senzori ce pot fi purtați. Am demonstrat aplicații în monitorizarea activității cardiace, a respirației și în detectarea gazelor. Aplicațiile potențiale viitoare includ diagnosticarea și monitorizarea bolilor și tratamentul, monitorizarea corpului în timpul exercițiilor, al somnului și stresului, dar și utilizarea în baterii”, a spus autorul principal al cercetării, Fahad Alshabouna.

Cercetătorii au testat senzorii înainte și după ce au fost brodați în îmbrăcăminte. În timpul broderiei, PECOTEX a fost mai fiabil și mai puțin probabil să se rupă, permițând brodarea mai multor straturi unul peste altul. După broderie, PECOTEX a demonstrat o rezistență electrică mai mică decât firele pe bază de argint, ceea ce înseamnă că au avut performanțe mai bune la conducerea electricității.

„Cercetarea noastră deschide posibilități interesante pentru senzorii purtabili în îmbrăcămintea de zi cu zi. Prin monitorizarea respirației, a ritmului cardiac și a gazelor, aceștia pot fi deja integrati perfect și ar putea chiar să ajute la diagnosticarea și monitorizarea tratamentelor bolilor în viitor”, a declarat Dr. Firat Güder, de asemenea, de la Departamentul de Bioinginerie.

Senzorii brodați au păstrat proprietățile intrinseci ale țesăturii, cum ar fi purtabilitatea, respirabilitatea și senzația plăcută pe piele. De asemenea, materialele pot fi spălate la mașina de spălat folosind programe de până la 30°C.

În continuare, cercetătorii vor explora noi domenii de aplicare, cum ar fi stocarea energiei, recoltarea energiei și detectarea biochimică pentru medicina personalizată.

 

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente