HomeTechnologyUn implant care ar putea opri durerile

Un implant care ar putea opri durerile

Este posibil ca cercetătorii de la Universitatea din New York să fi găsit remediul tuturor migrenelor, înlocuind pastilele pentru dureri cu un implant pentru creier menit să rezolve orice problemă de această natură.

Implantul se află abia la începutul stadiului experimental, în prezent realizându-se studii pe șoareci pentru a-i testa eficacitatea și siguranța. Acesta s-ar putea să fie încă departe de utilizarea medicală, dar este o realizare importantă în gestionarea durerii.

Implantul funcționează prin a opri semnalele de durere transmise către creier, fiind primul de acest fel. Până acum, implanturile au fost folosite pentru a trimite texte, pentru a oferi feedback tactil și chiar pentru a controla modul în care anumite animele se joacă.

Proiectul dezvoltat de cercetătorii americani funcționează prin folosirea semnalelor transmise de implant pentru a anticipa durerea, urmând să folosească un sistem diferit apoi pentru a o calma. Pentru a anticipa durerea, echipa a implantat electrozi în regiunea cortexului cingulat anterior (ACC) a creierului despre care se știe că procesează semnalele durerii.

Pentru a atenua durerea, cercetătorii au instalat un cablu de fibră optică în regiunea cortexului prefrontal prelimbic (PFC). Studiile anterioare au arătat că activarea neuronilor din regiunea PFC reduce semnalele de durere la șobolani, precum și la primate. Când ACC primește semnale de durere, implantul direcționează fibra optică să se activeze și luminează neuronii din regiunea PFC, activându-i. Astfel, durerea este detectată și tratată în timp real.

Atunci când implantul a fost testat pe animale, cercetătorii i-au expus pe șobolani la dureri mecanice acute, cum ar fi o înțepătură în labe, care ar trebui să evoce răspunsuri imediate. Odată ce implantul a fost pus, șobolanii și-au retras labele cu 40% mai încet. Animalele au avut de asemenea opțiunea de a se muta între două încăperi. Într-una dintre încăperi, implantul a funcționat doar ca răspuns la un stimul de durere. În cealaltă încăpere, acesta s-a pornit la întâmplare. Șobolanii au ales să petreacă mai mult timp în camera în care implantul funcționa drept răspuns la stimulii de durere, acest lucru sugerând că tratamentul a funcționat.

„Deoarece dispozitivul este activat doar în prezența durerii, acesta scade riscul de suprasolicitare și orice potențial de dezvoltare a toleranței”, a spus profesorul asociat Jing Wang, vicepreședinte pentru cercetare clinică și translațională la Universitatea din New York și unul dintre autorii studiului. El a adăugat: „Spre deosebire de opioide, implantul nu oferă nicio recompensă în afară de ameliorarea durerii, reducând la minimum riscul de dependență”.

Deși sunt necesare în continuare teste pentru a asigura siguranța implantului, idea că putem apela și la alte metode pentru tartarea durerilor poate fi liniștitoare.

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente