HomeHealthChirurgia bariatrică și beneficiile acesteia pentru prevenirea cancerului

Chirurgia bariatrică și beneficiile acesteia pentru prevenirea cancerului

Un studiu realizat de cercetătorii de la Cleveland Clinic arată că în rândul adulților diagnosticați cu obezitate, pierderea în greutate obținută prin chirurgia bariatrică a fost asociată cu un risc cu 32% mai mic de a dezvolta cancer și cu un risc cu 48% mai mic de deces cauzat de cancer, comparativ cu adulții care nu au făcut operația.

Obezitatea poate provoca o serie de probleme de sănătate, inclusiv diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli de inimă, probleme hepatice și tulburări articulare. Dar mulți oameni ar putea să nu știe că afecțiunea este, de asemenea, strâns legată și de cancer.

Descoperirile studiului reflectă rezultatele unora anterioare, care s-au bazat pe date observaționale și nu pe un studiu controlat randomizat.  Noul studiu a inclus 5.053 de pacienți adulți cu obezitate care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și 25.265 care nu au făcut-o, dar au fost comparați cu primul grup prin caracteristici precum sex, vârstă, indice de masă corporală, statutul de fumător sau nefumător, reședință și diagnosticul diabetului de tip 2.

Între 2004 și 2017, 96 de pacienți din grupul de operație și 780 din grupul de control au dezvoltat cancer. Aceasta se traduce printr-o rată de 2,9% în grupul de chirurgie bariatrică și 4,9% în grupul de control, ceea ce înseamnă că pacienții care au fost operați par să fi dezvoltat cancer cu în proporție de 32% mai puțin. În 2014, 0,8% dintre pacienții din grupul de chirurgie bariatrică și 1,4% dintre cei din grupul de control au murit de cancer, arătând o diferență de 48% în rata deceselor. Rezultatele au fost publicate vineri în Jurnalul Asociației Medicale Americane.

În timp ce noua cercetare s-a concentrat pe pierderea în greutate prin chirurgie bariatrică, autorii studiului au speculat că beneficiul s-ar aplica și în cazul pierderii în greutate prin alte metode, cum ar fi dieta și exercițiile fizice sau utilizarea medicamentelor de slăbit. Dr. Steven E. Nissen, un coautor al studiului, a spus că descoperirile „oferă încă un motiv pentru care oamenii care sunt obezi ar trebui să piardă în greutate”.

„Sunt destul de sigur că scăderea în greutate la persoanele cu un indice de masă ridicat previne unele tipuri de cancer și unele boli cardiovasculare”, a spus Otis Brawley, profesor la Universitatea Johns Hopkins.

Majoritatea pacienților înscriși în studiu au fost femei, care sunt mai susceptibile de a suferi o intervenție chirurgicală bariatrică. Efectul cel mai pronunțat, a remarcat Brawley, a fost în cancerele uterine, care sunt mai strâns legate de obezitate. Femeile obeze au un risc de 12 ori mai mare să dezvolte cancer uterin. Cu toate acestea, studiul a observat, de asemenea, rate substanțial mai mici de cancer colorectal, de prostată și de sân.

„Pe baza amplorii beneficiului arătat în studiul nostru, intervenția chirurgicală de slăbire poate fi luată în considerare în plus față de alte intervenții care pot ajuta la prevenirea cancerului și la reducerea mortalității”, a spus Jame Abraham, MD, președintele Departamentului de Hematologie și Oncologie Medicală de la Cleveland Clinic. „Trebuie făcute cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele care stau la baza reducerii riscului de cancer după intervenția chirurgicală bariatrică.”

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente