Gigantul aerospațial francez ArianeGroup a dezvăluit un nou concept pentru o navă spațială reutilizabilă, numită “Smart Upper Stage for Innovative Exploration” sau SUSIE. Nava spațială va putea transporta materiale grele precum și misiuni cu echipaj pe orbită înainte de a coborî pe Pământ pentru executa o aterizare verticală, arată un comunicat de presă.
Noua navă spațială este comparată cu vehiculul Starship complet reutilizabil al SpaceX. Deși SUSIE nu este la fel de impresionant, este un indicator puternic al trecerii Europei către tehnologiile de rachete reutilizabile.
ArianeGroup și-a dezvăluit conceptul SUSIE la Congresul Internațional de Astronautică desfășurat la Paris în perioada 18-22 septembrie anul acesta. În comunicatul său de presă, ArianeGroup anunță că SUSIE va putea zbura fiind ataşată unei rachete Ariane 64, precum și pe rachete de generație viitoare ca Ariane 6, care este programată pentru lansare în 2023.
Acest lucru, spune compania, deschide „calea pentru lansatoarele complet reutilizabile ale viitorului”.
Racheta complet reutilizabilă va putea funcționa ca un transportator de marfă automat și, de asemenea, va putea transporta până la cinci astronauți în misiuni cu echipaj.
Este încă în faza de concept, dar dezvăluirea sa are loc la scurt timp după ce oficialii europeni au recunoscut că au făcut o alegere proastă de a nu opta pentru tehnologia rachetelor reutilizabile în urmă cu aproximativ un deceniu.
Vorbind despre un alt proiect reutilizabil anul trecut, numit proiectul Maïa, Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a spus că țara sa își propune să „compenseze o alegere strategică proastă făcută în urmă cu zece ani”.
Nava spațială reutilizabilă SUSIE va putea transporta mai mult de 7 tone de marfă. După cum subliniază ArianeGroup, pe lângă transportul de mărfuri și misiuni cu echipaj, ar putea ajuta și la construirea unei infrastructuri orbitale mari.
„Va ajuta, de asemenea, la reducerea resturilor orbitale și la îndepărtarea sau deorbitarea sateliților aflați la sfârșitul vieții”, spune compania în declarația sa.
„Susie este rezultatul mai multor ani de cercetare a echipelor noastre de proiectare și oferă o soluție deosebit de ingenioasă pentru viitoarele nevoi în spațiu cât și pentru zboruri automate sau cu echipaj, a căror cerere va crește în viitor”, a spus Morena Bernardini Șef de Strategie și Inovare la ArianeGroup.
La fel ca Crew Dragon de la SpaceX, SUSIE va avea un sistem de ejectare care va lansa echipajul sau încărcătura departe de scena centrală în cazul unei anomalii. În animația video ArianeGroup, ei arată nava spațială efectuând o manevră “belly flop” înainte de aterizare, aproape în același mod în care au făcut-o prototipurile Starship de la SpaceX.
Totuși, există o deosebire între SUSIE și Starship asta pentru că SUSIE are nevoie de o a doua etapă consumabilă pentru a ajunge pe orbită. Aceasta înseamnă că va fi mai mult ca Crew Dragon, care se lansează în prezent pe un Falcon 9 cu amplificatoare reutilizabile și o treaptă superioară consumabilă.
Deci în loc să acționeze ca următorul mare pas în zborul spațial, SUSIE va ajuta cu adevărat Europa să ajungă din urmă capacitățile actuale ale SUA. Cu toate acestea, până când ajunge pe orbită, s-ar putea să se regăsească din nou în spatele SUA care își propune să trimită oameni pe Lună folosind un vehiculul Starship complet reutilizabil cu care să aterizare pe satelitul natural al Pământului.
Articol de Răzvan Lupu