Un nou studiu explică modul în care daikenchuto, un medicament pe bază de plante care conține ghimbir, piper, ginseng și maltoză, protejează intestinul împotriva bolilor inflamatorii intestinale.
Beneficiile pe care un medicament tradițional japonez pe bază de plante le are asupra colitei, care este una dintre cele două tulburări care compun boala inflamatorie intestinală, sunt raportate de Zhengzheng Shi și colegii de la Centrul RIKEN pentru Științe Medicale Integrative (IMS) din Japonia.
Cercetarea, care a fost publicată în jurnalul Frontiers in Immunology, demonstrează că daikenchuto (DKT), un remediu pe bază de plante format din ghimbir, piper, ginseng și maltoză, a redus severitatea colitei la șoarecii de laborator prin păstrarea bacteriilor intestinale importante și prin creșterea numărului de celule imunitare.
Colita este o inflamație cronică a colonului cauzată de un dezechilibru bacterian în intestin și de un răspuns imunologic anormal. Prevalența s-a dublat în ultimii 20 de ani, iar acum este o problemă de sănătate globală, în special în Europa și America de Nord. În ciuda numărului de tratamente disponibile, acestea sunt doar parțial eficiente. Acest lucru i-a determinat pe unii oameni de știință să investigheze remediile tradiționale din plante, care au originea în China și sunt acum utilizate pe scară largă în Japonia și alte națiuni asiatice.
Daikenchuto (DKT) este o formulă care conține proporții specificate de ghimbir, piper, ginseng și maltoză. Este unul dintre cele 148 de medicamente pe bază de plante cunoscute sub numele de Kampo care au fost create în Japonia și sunt adesea prescrise de medici pentru a trata o serie de tulburări. Cercetările anterioare au arătat că DKT ar putea fi benefic în tratamentul colitei, însă cu toate acestea, dovezile au fost inadecvate. Astfel, echipa de cercetători de la RIKEN IMS condusă de Naoko Satoh-Takayama au investigat efectele acesteia asupra unor șoareci de laborator care sufereau de colită.
Colita a fost indusă la șoareci folosind sulfat de sodiu dextran, care este toxic pentru celulele care căptușesc colonul. Când acestor șoareci li s-a administrat DKT, greutatea lor corporală a rămas normală și au avut scoruri clinice mai mici pentru colită. Analiza suplimentară a arătat mult mai puține leziuni ale celulelor care căptușesc colonul. După ce a demonstrat astfel că DKT ajută într-adevăr la protejarea împotriva colitei, cercetătorii au analizat microbiomul intestinal al șoarecilor și nivelurile de expresie ale celulelor imune antiinflamatorii.
Microbiomii intestinali conțin numeroase bacterii și ciuperci care ajută la digestie și ajută sistemul imunitar. Colita este asociată cu un dezechilibru în această microbiotă intestinală, iar analizele au arătat că o familie de bacterii lactice a fost epuizată la șoarecii din acest studiu. De asemenea, a fost epuizat unul dintre metaboliții lor, un acid gras cu lanț scurt, numit propionat. Tratarea șoarecilor cu DKT a restaurat o mare parte din aceste bacterii lipsă, în special cele din genul Lactobacillus, iar nivelurile de propionat au fost normale.
Colita este, de asemenea, asociată cu un răspuns imun anormal care provoacă inflamația intestinală caracteristică. Când echipa s-a uitat la celulele imune intestinale înnăscute, ei au descoperit că nivelurile unui tip numit ILC3 au fost mai scăzute la șoarecii colici netratați decât la șoarecii tratați cu DKT și că șoarecii cărora le lipsea ILC3 au suferit mai mult și nu au putut beneficia de tratamentul cu DKT. Acest lucru înseamnă că ILC3-urile sunt esențiale pentru protejarea împotriva colitei și că DKT funcționează interacționând cu ele. În cele din urmă, analiza qPCR a indicat că aceste celule imune importante aveau receptori pentru propionat, numiți GPR43, pe suprafața lor.
„Daikenchuto este prescris în mod obișnuit pentru prevenirea și tratarea bolilor gastro-intestinale, precum și pentru reducerea obstrucției intestinale după operația de cancer colorectal”, spune Satoh-Takayama. „Aici am arătat că poate atenua și bolile intestinale, cum ar fi colita, prin reechilibrarea nivelurilor de Lactobacillus din microbiomul intestinal. Acest lucru probabil ajută la reducerea răspunsurilor imune inflamatorii prin promovarea activității celulelor limfoide înnăscute de tip 3.”
Articol de Izabela Constantin