„Delle”, un prototip de delfin animatronic aflat în prezent în curs de testare în San Jose, a devenit o senzație media datorită caracteristicilor sale hiperrealiste. Creat de Edge Innovations compania de efecte speciale de la Hollywood din spatele balenei din Free Willy, șarpele din Anaconda și delfinul din Flipper, „Delle” a fost conceput pentru a revoluționa demonstrațiile tradiționale cu animale captive.
Proiectul a început în urmă cu câțiva ani, când trei acvarii din China au abordat compania pentru a reduce costurile folosind roboți în locul animalelor vii, dar efortul s-a dovedit a fi atrăgător şi pentru cei preocupați de bunăstarea cetaceelor în captivitate.
Cu excepția unui cablu mic de control, acest prototip de delfin animatronic numit Delle este surprinzător de real.
Roger Holzberg, designerul din spatele lui Delle, spune că echipa sa speră să folosească roboți pentru a păstra alura, inclusiv mângâierea și înotul, fără a risca rănirea unui animal. În captivitate, cetaceele sunt predispuse la depresie, probleme ale pielii și au o speranță de viață mai mică.
Dar existența lui Delle ridică o întrebare: dacă ai avea de ales, ai alege să vezi un delfin fals în loc de unul real?
Un nou studiu al lui David Fennell, cercetător în ecoturism la Universitatea Brock din Ontario, arată că, deși oamenii pot considera inițial perspectiva unui robot mai puțin atrăgătoare, ei își pot schimba rapid perspectiva.
Pentru lucrarea sa, care este parțial explorare filozofică și parțial sondaj, Fennell a întrebat 15 studenți care făceau parte din clasa sa de turism și etică animală dacă ar prefera să înoate cu un delfin animatronic sau cu unul viu. Chiar și în acest mic grup de oameni bine informați, 10 dintre studenți au spus că ar prefera întâlnirea cu delfinii vii din cauza atracției de conectare cu un animal sălbatic.
Fennell spune că, la fel ca studenții săi, mulți oameni vor să interacționeze cu delfinii vii, în ciuda faptului că înțeleg răul cauzat animalelor în captivitate.
Când oamenii văd pe alții bucurându-se de întâlniri cu animale captive, spune el, aceasta îi face mai predispuși să creadă că activitatea este acceptabilă în ciuda propriilor rezerve.
Dar după ce le-a arătat studenților săi atât documentarul Lolita: Slave to Entertainment, care documentează viața lui Lolita, o balenă ucigașă captivă la Miami Seaquarium din Florida, cât și un videoclip promoțional pentru Delle realizat de Edge Innovations, majoritatea studenților și-au schimbat părerea.
„Este destul de grăitor că nouă dintre cei zece au făcut o schimbarea radicală pentru a trece de la experiența live la experiența animatronică”, spune Fennell. „Aceasta este din nou puterea educației, nu-i așa?” mai precizează el.
Interesant, mai degrabă decât să accepte doar delfinul robotic ca înlocuitor cibernetic, mulți dintre studenții lui Fennell au decis că a vedea delfinul animatronic ar fi o experiență unică în sine.
Carl Cater, un expert în aventură și ecoturism la Universitatea Swansea din Țara Galilor, care nu a fost implicat în studiu, spune că înlocuirea delfinilor vii în captivitate cu roboți este un lucru pozitiv. El își face griji, totuși, că vizitatorii acvariului ar putea avea falsa impresie că delfinii sălbatici sunt la fel de accesibili și prietenoși ca și replicile. Holzberg spune că programarea educațională din acvarii trebuie să fie clară în explicarea faptului că delfinii sălbatici ar trebui lăsați în pace.
Pentru Fennell, răspândirea substituțiilor robotice în acvariile din întreaga lume face parte din redefinirea relației noastre cu fauna sălbatică. Pentru a fi turiști mai etici, spune el, oamenii ar trebui să îmbrățișeze această formă futuristă de întâlnire cu animalele.
Articol de Răzvan Lupu