HomeHealthInteligenţa artificială ar putea prezice nivelul de risc în cazul afecţiunilor cardiovasculare...

Inteligenţa artificială ar putea prezice nivelul de risc în cazul afecţiunilor cardiovasculare prin intermediul imaginilor retiniene

Un nou studiu a descoperit că un instrument de inteligență artificială care imaginează rețeaua de vene și artere ale retinei poate prezice cu exactitate nivelul de risc al unei persoane în cazul bolilor cardiovasculare sau al decesului în mai puțin de un minut.

Mai mult, face posibilă folosirea unei metode de screening non-invaziv care nu trebuie făcută într-o clinică pentru cei cu risc mediu spre mare de a dezvolta boli circulatorii.

„Acest instrument AI ar putea informa pe cineva în 60 de secunde sau mai puțin care este nivelul de risc”, a declarat profesorul Alicja Rudnicka, autorul principal al studiului, pentru The Guardian.

„Dacă cineva află că riscul este mai mare decât se aștepta, i s-ar putea prescrie statine sau i-ar putea fi oferită o altă intervenție”, a spus ea.

Bolile circulatorii, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile coronariene, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de îmbolnăvire și mortalitate la nivel global. Cercetătorii sugerează că, deși există numeroase metode de evaluare a riscului, acestea nu sunt întotdeauna capabile să îi identifice cu exactitate pe cei la care afecţiunea va continua să se dezvolte sau să moară din cauza bolilor circulatorii.

Noul studiu, pe de altă parte, demonstrează că lățimea venelor și arterelor din retină ar putea indica cu acuratețe o boală circulatorie precoce.

În această direcție, cercetătorii au dezvoltat un instrument complet automat, activat de inteligență artificială, numit Quartz, pentru a evalua potențialul de imagistică a vascularizației retiniene plus factorii de risc cunoscuți pentru a prezice sănătatea vasculară și decesul.

Ei au testat Quartz pentru a scana imaginile retiniene a 88.052 de persoane, participanți la Biobank din Regatul Unit cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, iar mai târziu pentru a investiga imaginile retiniene a 7.411 participanți la studiul European Prospective Investigation into Cancer (EPIC)-Norfolk, care aveau vârste cuprinse între 48 și 92 de ani.

Starea de sănătate a subiecților a fost urmărită timp de șapte până la nouă ani. Rezultatele arată că lățimea, curbarea și variația lățimii venelor și arterelor din retine sunt predictori importanți ai decesului din cauza bolilor circulatorii la bărbați, în timp ce la femei, suprafața, lățimea arterelor, curbarea și variația lățimii venelor au contribuit la predicția riscului.

În plus, cercetătorii au descoperit o corelație puternică între datele retiniene calculate de Quartz și bolile cardiovasculare, decesele și accidentele vasculare cerebrale.

„Predicția riscului de vasculometrie activată de AI este complet automatizată, cu costuri reduse, non-invazivă și are potențialul de a ajunge la o proporție mai mare a populației din comunitate din cauza disponibilității „pe stradă” și pentru că prelevarea de probe de sânge sau măsurarea tensiunii arteriale nu sunt necesare”, au adăugat cercetătorii.

Studiul a fost publicat în British Journal of Ophthalmology.

Cercetătorii investighează în continuare dacă includerea vasculometriei retiniene activată de inteligența artificială îmbunătățește algoritmii de risc existenți pentru accidentul vascular cerebral incident, infarctul miocardic și mortalitatea circulatorie.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente