Noua lege permite de asemenea dezvoltarea animalelor de fermă modificate genetic, cum ar fi porcii rezistenți la boli.
Mâncarea modificată genetic poate fi acum dezvoltată comercial în Anglia, a raportat BBC. Această tehnică presupune efectuarea unor modificări precise ale ADN-ului unei plante sau a unui organism pentru a îmbunătăți caracteristici specifice, cum ar fi dimensiunea.
Decizia a fost luată în urma unei modificări a Legii privind tehnologia genetică (creșterea de precizie). Acest act acoperă plantele și animalele produse prin tehnici precum editarea genelor.
Prof. Gideon Henderson, consilier științific șef al Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra), a declarat că noua lege va îmbunătăți producția de alimente, aducând totodată oportunități de angajare și investiții în Anglia.
Actul permite modificări ale genelor care ar fi putut avea loc în mod natural sau ca urmare a programelor de încrucișare existente. Editarea genelor este deosebit de utilă deoarece pot fi adăugate gene specifice pentru a stimula creșterea plantelor sau pentru a reduce dependența de îngrășăminte.
Pe de altă parte culturile de editare genetică sunt esențiale în lupta împotriva schimbărilor climatice. De exemplu, oamenii de știință pot modifica anumite gene pentru a face culturile rezistente la secetă. În plus, pentru a îmbunătăți dimensiunea și aroma, oamenii de știință pot identifica anumite gene și apoi le pot introduce în locațiile adecvate pentru a dezvolta noul soi mult mai rapid. În acelaşi timp culturile modificate genetic (MG) vor fi interzise deoarece implică introducerea de gene de la alte specii.
Cu toate acestea, mai este mult de parcurs până când aceste alimente vor fi disponibile în magazine. Tehnologia este încă în fazele sale incipiente și este posibil ca noi soiuri să nu fie disponibile timp de câțiva ani. Sunt, totuși, pe drum. Oamenii de știință insistă, de asemenea, că aceste alimente vor fi sigure pentru a fi consumate și vor fi testate temeinic înainte de a intra pe piață.
Mai multe guverne refuză utilizarea alimentelor modificate genetic
În Anglia, editarea genelor a fost supusă aceleiași reglementări care a limitat producția comercială de culturi modificate genetic în conformitate cu legislația UE. Brexitul a oferit guvernului de la Westminster libertatea de a relaxa regulile și de a face loc unei tehnologii mai noi.
„Ceea ce s-a schimbat este că acum putem folosi tehnologia de reproducere de precizie dezvoltată în laborator și să o ducem pe câmp, astfel încât să putem crește culturi mai bune și să le aducem pe piață mai ușor, astfel încât să putem folosi tehnologia pentru a îmbunătăți rezultatele agricole și producția de alimente. în Marea Britanie și la nivel global”, a declarat Henderson pentru BBC.
Cu toate acestea, unii critici au susținut că ar putea duce la „dezastre” pentru producția noastră de alimente și pentru mediu.
Noua lege permite, de asemenea, dezvoltarea animalelor de fermă modificate genetic, cum ar fi porcii rezistenți la boli. Cu toate acestea, pentru ca această decizie să fie pusă în aplicare în Anglia, parlamentarii trebuie să o voteze.
Între timp, guvernele scoțian, galez și nord-irlandez au refuzat să permită dezvoltarea comercială a alimentelor modificate genetic.
Articol de Răzvan Lupu