Cancerul a afectat viețile a milioane de oameni an de an. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este cauza principală de deces la nivel mondial și este responsabil de aproape unul din șase decese.
Oamenii de știință au dezvoltat acum un medicament promițător împotriva cancerului, care vizează doar celulele canceroase. Are potențialul de a ajuta „pacienții cu cancer în stadiu terminal” să trăiască o viață mai lungă. Această abordare bazată pe precizie ar putea ajuta pacienții să mențină un organism sănătos.
Acest medicament a fost dezvoltat de Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU) și o companie spin-off universitară, APIM Therapeutics.
Numele noului tratament pentru cancer este ATX-101 şi potrivit unui comunicat de presă, a fost testat pe 20 de pacienți cu cancer în stadiu terminal. Toți acești pacienți au încercat şi alte tratamente înainte de a se decide asupra acestuia, care era încă în stadiu experimental.
După șase săptămâni 70 la sută dintre pacienți au ramas stabili, conform rezultatelor acestei etape. Doisprezece dintre cei care au încercat tratamentul au avut condiții stabile până la 18 săptămâni, iar o femeie căreia i s-a administrat medicamentul timp de 17 luni a rămas stabilă mai mult de doi ani.
Unul dintre obiectivele studiului a fost de a vedea dacă medicamentul era toxic pentru pacienții cu cancer. Potrivit cercetătorilor tratamentul a afectat doar celulele canceroase și nu a avut niciun efect asupra altor celule sănătoase din organism.
„Celulele canceroase sunt mai stresate decât alte celule. Cu toate acestea, ele nu mor şi continuă să crească chiar și atunci când sunt deteriorate. Tratamentul convențional al cancerului cu chimioterapie pune mai mult stres asupra celulelor canceroase, astfel încât celulele în cele din urmă mor. Chimioterapia afectează toate celulele, inclusiv pe cele normale, cum ar fi foliculii de păr și astfel afectează întregul corp având multe efecte secundare, inclusiv căderea părului”, explică Marit Otterlei, profesor de medicină moleculară la NTNU.
Experimentele anterioare pe animale făcute în laborator au demonstrat că medicamentul ar putea „ține cancerul la distanță și să-l învingă”.
Testarea a ajuns în Faza II şi în această etapă echipa trebuie să demonstreze eficacitatea medicamentului.
„O mulțime de medicamente ar putea funcționa, dar nu trec prin procesul de dezvoltare. Industria farmaceutică nu preia niciun proiect de care să nu poată profita. Ceea ce dezvoltăm trebuie să funcționeze puțin mai bine decât tratamentele actuale și de preferință, să fie mai ieftin de produs și să aibă mai puține efecte secundare. Numai atunci o dezvoltare costisitoare poate da roade. A fost un parcurs lung și mai este un drum lung de făcut”, a spus Otterlei.
Potrivit echipei, a fost nevoie de 18 ani și mai mult de 20 de milioane de euro pentru a dezvolta acest medicament.
Studiul a fost publicat în revista Oncogene.
Articol de Răzvan Lupu