HomeTechnology„GARMI” robotul asemănător omului creat pentru a oferi asistență medicală persoanelor în...

„GARMI” robotul asemănător omului creat pentru a oferi asistență medicală persoanelor în vârstă

El va putea servi mesele, va deschide o sticlă de apă și va efectua apeluri de urgență.

Roboții își fac treptat drum într-o varietate de industrii, de la servicii de restaurant la asistență medicală. Oamenii de știință au lucrat din greu pentru a extinde rapid capacitățile roboților și este clar că robotica ne va modela viața de zi cu zi în viitorul apropiat.

Medicina și asistența medicală pentru vârstnici ar putea beneficia cel mai mult de progresele robotice.

Acum, este timpul să-l cunoaștem pe „GARMI”. Acest robot umanoid de culoare albă care a venit în ajutorul medicilor, asistentelor și cetățenilor în vârstă.

Pentru mine, acest robot este un vis”, a spus Guenter Steinebach, un medic german pensionar care a ajutat la construirea GARMI.

GARMI seamănă cu alți roboți în aparență. Se monteaza pe o platforma cu roti iar fața sa este acoperită cu un ecran negru care prezintă două cercuri albastre care acționează ca ochi pentru interacțiune.

Dezvoltatorii intenționează să personalizeze acest robot pentru a efectua diagnosticarea pacientului. Ar fi echipat cu dispozitive de măsurare, cum ar fi un ECG, un tensiometru și o ecografie, pentru a enumera doar câteva.

Odată ce diagnosticul robotului este complet, medicii îl pot evalua din orice locație. Acest lucru are potențialul de a fi extrem de benefic pentru oamenii care trăiesc în zone îndepărtate.

Avem bancomate de unde putem obține numerar astăzi. Ne putem imagina că într-o zi, pe baza aceluiași model, oamenii pot veni să-și facă examenul medical într-un fel de hub tehnologic“, a spus într-un comunicat  Abdeldjallil Naceri, principalul om de știință al laboratorului unde a fost dezvoltat robotul.

Este de așteptat ca cererea de îngrijire a pacienților să crească în anii următori. Potrivit declarației oficiale, aproximativ 670.000 de posturi de îngrijitor vor fi probabil neocupate în Germania până în 2050. Echipa speră să antreneze GARMI pentru a îndeplini unele dintre sarcinile asistentetelor și îngrijitorilor.

Mai mult, ei urmăresc să ofere asistență robotică pentru persoanele în vârstă. Ar putea ajuta persoanele în vârstă la domiciliu sau în casele de bătrâni, asistându-i cu sarcinile casnice, cum ar fi servirea mesei, deschiderea unei sticle de apă, apelarea la ajutor în caz de urgență și organizarea unui apel video cu familia și prietenii. În timpul exercițiilor de reabilitare, robotul umanoid poate ajuta fizic pacientul.

GARMI este un produs al unei noi industrii numită geriatronică, care utilizează tehnologii avansate precum robotica, IT și tehnologia 3D în domeniile geriatriei, gerontologiei și asistenței medicale.

A fost creat de o duzină de oameni de știință în colaborare cu profesioniști din domeniul medical și Institutul de Robotică și Inteligență Mașină din München.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente