A apărut primul sistem acustic care oferă capabilități de mesagerie subacvatică dispozitivelor mobile existente, cum ar fi smartphone-urile și ceasurile inteligente.
AquaApp permite scafandrilor și altora să comunice sub apă prin intermediul unui messenger pentru smartphone. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au dezvoltat o metodă care permite oricăruia dintre miliardele de smartphone-uri din întreaga lume să acționeze ca un dispozitiv de mesagerie și de rețea pe bază acustică pentru utilizare sub apă. Software-ul poate fi folosit pe orice smartphone sau smartwatch existent. Depășește sutele de semne pe care scafandrii profesioniști trebuie să le învețe pentru a comunica sub apă, sau cele aproximativ 20 de semnale pe care le folosesc scafandrii de agrement.
Până acum comunicarea acustică digitală subacvatică a necesitat hardware personalizat.
Soluția exclusiv software folosește senzori audio, adică microfoane și difuzoare, prezente în toate telefoanele de astăzi, pentru a permite comunicarea acustică subacvatică între dispozitivele mobile.
„Telefoanele inteligente se bazează pe semnale radio precum Wi-Fi și Bluetooth pentru comunicarea fără fir. Aceste semnale nu se propagă bine sub apă, dar semnalele acustice se propagă”, a declarat într-un comunicat coautorul principal Tuochao Chen, doctorand la Universitatea din Washington.„În afară de descărcarea unei aplicații pe telefonul lor, singurul lucru de care vor avea nevoie oamenii este o husă pentru telefon rezistentă la apă, evaluată pentru adâncimea scufundării .” precizează Chen.Pentru a face sistemul funcțional, interfața AquaApp permite utilizatorilor să selecteze dintr-o listă de 240 de mesaje prestabilite care corespund semnalelor folosite până acum.
Acest lucru creează o platformă cu care scafandrii profesioniști sunt deja familiarizați, dar pentru a îmbunătăți platforma și mai mult, cele mai comune 20 de semnale sunt afișate vizibil pe ecran și ușor accesibile.Mesajele pot fi filtrate în funcție de opt categorii, inclusiv aspecte de mediu, factori de direcție și starea echipamentului.
Cu toate aspectele pozitive ale aplicației, există câteva probleme tehnice de bază care afectează trimiterea și primirea mesajelor sub apă.În comparație cu transmisia prin aer, comunicarea subacvatică prezintă propriile provocări. Există fluctuații în puterea semnalului cauzate de oameni, valuri, pești sau alte obiecte care pot interfera cu transmiterea datelor. Pentru a putea folosi AquaApp oamenii de știință au trebuit să țină cont și de caracteristicile difuzoarelor și microfoanelor pe diferite modele de smartphone-uri. De asemenea s-a auzit zgomotul de la navele din jur, animale și chiar de la aeronavele care zboară la altitudine joasă. Pentru a rezolva toate aceste probleme a fost dezvoltat un algoritm care ia în considerare variațiile de distanță, zgomot și răspuns în frecvență între dispozitive, optimizând rata de biți și frecvențele acustice ale fiecărei transmisii.
Pentru a preveni interferențele când un utilizator intenționează să trimită un mesaj altui utilizator, AquaApp trimite o notă rapidă (sunet) celuilalt dispozitiv pe care programul rulează algoritmul pentru a determina cei mai buni parametri pentru ceea ce cercetătorii numesc preambul (notă). Există o capacitate de rețea subacvatică, în care 60 de utilizatori unici pot fi în aceeași rețea simultan. Aceasta este similară cu o rețea Wi-Fi, dar sub apă. Ultimul aspect al AquaApp este raza de acțiune de 30 de metri care pare a fi distanța ideală între dispozitive. Testele au arătat că pot funcționa şi pe distanțe până la 113 metri și la adâncimi de 12 metri.Se pare că există un consens că AquaApp este asemănător cu primele forme ale internetului, numite ARPANET.
Echipa de cercetare a susținut că această tehnologie poate aduce comunicarea subacvatică în masă.AquaApp este un cod sursă deschis și va fi disponibil pentru toată lumea pentru a putea fi descărcat și utilizat pe smartphone-urile și ceasurile inteligente.
Articol de Razvan Lupu