HomeTechnologyO baterie din crustacee de crab

O baterie din crustacee de crab

Cercetătorii de la Centrul pentru Inovare în Materiale al Universității din Maryland au dezvoltat o nouă baterie din zinc cu un electrolit extras dintr-o coajă de crab.

Nevoia tot mai mare pentru energie regenerabilă și vehicule electrice include și o cerere mare pentru bateriile care stochează energia generată. Bateriile însă nu sunt întotdeauna sustenabile în sine.

„Se produc și se consumă cantități mari de baterii, crescând posibilitatea unor probleme de mediu”, spune autorul principal Liangbing Hu, directorul Centrului pentru Inovare în Materiale al Universității din Maryland. „De exemplu, separatoarele din polipropilenă și policarbonat, care sunt utilizate pe scară largă în bateriile cu litiu-ion, durează sute sau mii de ani să se degradeze și să adauge sarcina de mediu”.

Bateriile folosesc un electrolit pentru a transfera ionii înainte și înapoi între bornele încărcate pozitiv și negativ. Un electrolit poate fi un lichid, pastă sau gel, iar multe baterii folosesc substanțe chimice inflamabile sau corozive pentru această funcție. Această nouă baterie, care ar putea stoca energie din surse eoliene și solare la scară largă, folosește un electrolit de gel fabricat dintr-un material biologic numit chitosan.

“Chitosanul este un produs derivat al chitinei. Chitina are o mulțime de surse, inclusiv pereții celulari ai ciupercilor, exoscheletele crustaceelor ​​și pixele de calmar”, spune Hu. „Cea mai abundentă sursă de chitosan sunt exoscheletele crustaceelor, inclusiv crabii, creveții și homarii, care pot fi obținute cu ușurință din deșeurile de fructe de mare. Îl poți găsi pe masa ta”.

Un electrolit biodegradabil înseamnă că aproximativ două treimi din baterie ar putea fi descompuse de microbi – acest electrolit de chitosan s-a dezintegrat complet în cinci luni. Aceasta lasă în urmă componenta metalică, în acest caz zincul, mai degrabă decât plumbul sau litiul, care ar putea fi reciclate.

„Zincul este mai abundent în scoarța terestră decât litiul”, spune Hu. „În general, bateriile cu zinc bine dezvoltate sunt mai ieftine și mai sigure”. Această baterie cu zinc și chitosan are o eficiență energetică de 99,7% după 1.000 de cicluri ale bateriei, ceea ce o face o opțiune viabilă pentru stocarea energiei generate de vânt și solar pentru a fi transferată la rețelele electrice.

Hu și echipa sa speră să continue să lucreze pentru a face bateriile și mai ecologice, inclusiv procesul de fabricație. „În viitor, sper că toate componentele bateriilor sunt biodegradabile”, spune Hu. „Nu numai materialul în sine, ci și procesul de fabricare a biomaterialelor”.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente