Arahnofobia sau frica intensă de păianjeni este una dintre cele mai des întâlnite fobii. Deși nu este neobișnuit ca oamenilor să nu le placă arahnidele, fobiile de păianjeni pot avea un impact semnificativ asupra vieții tale.
Arahnofobia poate influența calitatea vieții individului și poate interveni în viața acestuia, limitându-i activitățile zilnice. De exemplu, se știe că persoanele care suferă de această problemă evită ocaziile sociale în aer liber, vizitele la grădina zoologică sau anumite destinații de călătorie – sau verifică excesiv camerele pentru a vedea dacă există păianjeni, evitând cu totul anumite încăperi, precum subsolurile sau mansardele.
În fobii, cel mai bun tratament este terapia prin expunere, însă aceasta este extrem de dificil de realizat in-vivo în astfel de situații, din cauza fricii intense resimțite de persoanele ce suferă de acestea.
Pentru a veni în ajutorul celor ce suferă de arahnofobie, echipa de cercetare interdisciplinară condusă de profesorul Dominique de Quervain a dezvoltat o aplicație ce folosește realitatea augmentată. Aplicația nu necesită tehnologie specială, deoarece aceasta se poate descărca pe orice smartphone și se numește Phobys. Lucrarea a fost publicată în Journal of Anxiety Disorders, iar cercetătorii au raportat rezultate promițătoare cu această aplicație concepută pentru a combate frica de păianjeni.
Realitatea augmentată (AR) este o versiune îmbunătățită a lumii fizice, care se realizează prin utilizarea de elemente vizuale digitale, sunete sau alți stimuli senzoriali furnizați prin intermediul tehnologiei. În fapt, realității adevărate i se adaugă elemente senzoriale pentru a crește imersiunea.
Phobys este un tip de terapie prin expunere ce utilizează un model 3D realist de păianjen proiectat în “lumea reală”. “Este mai ușor pentru persoanele cu frică de păianjeni să se confrunte cu un păianjen virtual decât cu unul real”, explică Anja Zimmer, autorul principal al studiului.
Zimmer și colegii săi au analizat eficacitatea Phobys într-un studiu clinic la care au participat 66 de subiecți. Pe parcursul a două săptămâni, participanții fie au parcurs șase unități de antrenament de jumătate de oră cu Phobys, fie, în cazul grupului de control, nu li s-a oferit nicio intervenție. Înainte și după tratament, subiecții au fost rugați să se apropie de un păianjen real ce se afla într-o cutie transparentă. Rezultatele demonstrează că cei ce au trecut prin terapie prin expunere Phobys au resimțit mai puțină frică și dezgust decât cei ce au făcut parte din grupul de control al studiului.
Aplicația prezintă nouă niveluri diferite de dificultate. Mai exact, utilizatorii pot alege cât de aproape sau departe să se poziționeze față de păianjenul din aplicație. Cu fiecare nivel, sarcinile devin mai intense și, prin urmare, mai dificile. La finalul fiecărui nivel, utilizatorii trebuie să completeze un set de întrebări ce permit autoevalurea fricii și a dezgustului resimțit față de păianjeni în nivelul tocmai jucat.
Experții menționează că persoanele care suferă de forme ușoare ale fricii de păianjeni pot folosi aplicația pe cont propriu. Pe de altă parte, în cazul persoanelor care suferă de o frică serioasă de păianjeni, cercetătorii recomandă ca aplicația să fie utilizată doar sub supravegherea unui profesionist pentru a îi ajuta să gestioneze mai bine expunerea la stimulul fobic.
Articol de Victoria Nănău