HomeGourmetCartoful, vedeta unei noi categorii de lapte vegetal

Cartoful, vedeta unei noi categorii de lapte vegetal

Laptele pe bază de plante a câștigat teren în secolul 21 iar acum orice supermarket important din Europa își populează rafturile cu această categorie de produse vegetale. În Marea Britanie, aproape un sfert din locuitori consumă acum lapte vegetal, această cifră crescând la 33% în rândul tinerilor cu vârsta între 18 și 24 de ani. Intrarea pe această piață populară și saturată, care pretinde a fi cea mai sustenabilă alternativă de produse lactate de până acum, este laptele pe bază de cartofi.

Dacă am învățat ceva de la suedezi în ultimii ani este că știu să facă băuturi fabuloase pe bază de plante . Oatly, o marcă suedeză de lapte alternativ, care a devenit un succes instantaneu în Europa și SUA, a fost prima care a adus ovăzul în ceea ce este acum probabil una dintre cele mai la modă categorii de lactate alternative.

Pe același principiu, Now Dug, o marcă de lapte pe bază de cartofi, creat de profesorul universitar Eva Tornberg de la Universitatea Lund, Suedia, încearcă să fie cea mai recentă inovație din această categorie – și, de asemenea, cel mai ecologic produs de pe rafturile de profil.

Potrivit pentru vegani și fără nuci, compania suedeză DUG tocmai a câștigat un premiu mondial pentru inovații alimentare în 2021 în categoria de cel mai bun produs, prietenos cu alergiile. Alternativa produselor lactate tocmai a fost pusă în vânzare la supermarketul Waitrose din Marea Britanie, retailerul prezicând că va fi unul dintre cele mai bine vândute din 2022.

Cartofii sunt o cultură durabilă – mult mai mult decât soia, migdalele și ovăzul. Dar care sunt acreditările ecologice ale cartofilor? Ei bine, conform DUG, sunt excelente. Site-ul web al companiei afirmă că a cultiva cartofil este de două ori mai eficientă decât cultivarea ovăzului pe metru pătrat și că laptele de cartofi are o amprentă de carbon mai mică decât orice alt lapte vegetal, ajungând la o cantitate mică de 0,27 kg CO2 pe litru, cu 75% mai mică decât laptele provenit din surse animale.

„Cartofii pot fi cultivați aproape oriunde în lume și, cu o amprentă redusă de carbon, laptele necesită doar jumătate din cât laptele de ovăz și de 56 de ori mai puțin decât laptele de migdale pentru producție”, spune Manahai.

Deși cartofii nu sunt considerați în general o legumă sănătoasă, în principal din cauza gamei de moduri nesănătoase în care este consumată – chipsurile și cartofii prăjiți fiind principalii suspecți – conform DUG, laptele lor vegetal se bucură de nutrienți, de la fibre la vitamine și carbohidrați complecși.

Ce este laptele de cartofi?

La fel ca majoritatea sortimentelor de lapte vegetal, acesta este creat dintr-o emulsie a produsului pe bază de plante – în acest caz, cartofi – și ulei de rapiță, fiind astfel nimic mai mult decât o băutură cremoasă, asemănătoare laptelui de migdale, ovăz, soia sau nucă de cocos.

Această categorie de lapte vegetal, sub eticheta Now Dug, vine în trei sortimente în prezent și anume: Original, Barista și Neîndulcit și momentan și-a facut intrarea pe rafturile din Suedia și Marea Britanie, având totuși o perspecivă globală.

Despre valorile nutriționale se poate spune că 100 ml (aproximativ 1/2 cană) de lapte are 39 de calorii, 1,5 grame de grăsime, 4,4 grame de carbohidrați, 1,1 grame de fibre și 1,3 grame de proteine. Soiurile barista și neîndulcite au ambele puțin mai multe grăsimi, în timp ce cele neîndulcite au mai puțin zahăr adăugat.

Ce gust are laptele de cartofi?

Dacă DUG dorește să pătrundă pe această piață, deja suprasaturată, există un lucru cheie de care au nevoie de partea lor: gustul.

Are deci laptele de cartofi o aromă? Până în prezent, a existat o primire destul de pozitivă pe Amazon, deși mai multe recenzii critică felul în care acesta își schimbă textura în ceai, aspect de care vor trebui să se ocupe dacă doresc să ajungă notorietate.

Cât de departe poate merge inovația laptelui pe bază de plante?

Vânzările de alimente pe bază de plante au crescut cu 49% în Europa doar în ultimii doi ani, conform unei cercetări finanțate de UE, așa că nu este de mirare că noi companii încearcă să intre pe piață. Rămâne însă de văzut dacă amprenta climatică a laptelui vegetal poate scădea sau dacă există un apetit public pentru un alt lapte vegetal.

Până atunci, susținuți de dorința de a încerca lucruri noi și având în minte nevoia de a găsi soluții durabile pentru probleme de sustenabilitate, laptele de cartofi este o nouă frontieră interesantă. Cu toate acestea, se așteaptă soluții și abordări mai naturale pe măsură ce această idee prinde avânt printre consumatori.

 

Articol de Larisa Ivan

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente