HomeTechnologyAtingerea acustică poate face lumea mai bună pentru nevăzători

Atingerea acustică poate face lumea mai bună pentru nevăzători

Lumea nu este suficient de incluzivă, în special pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Atingerea acustică ar putea fi pauza pe care o merită.

Într-o lume foarte dependentă de informațiile vizuale, persoanele nevăzătoare sau care au vedere slabă se confruntă adesea cu provocări atunci când îndeplinesc sarcinile de zi cu zi în mod independent.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că 39 de milioane de oameni din întreaga lume sunt orbi, iar alte 246 de milioane au vedere scăzută, fiind dificil să navigheze în împrejurimi, să identifice obiecte și să desfășoare diferite activități ale vieții zilnice (ADL).

În acest context, Tehnologia de asistență (AT) strălucește ca un far de speranță. Ochelarii inteligenți care încorporează tehnologie avansată au apărut ca o soluție promițătoare pentru cei cu deficiențe de vedere.

În timp ce creșterea senzorială vizuală este un aspect al tehnologiei de asistență, s-ar putea să nu fie cea mai practică alegere pentru persoanele cu vedere afectată.

Inspirându-se din ecolocația umană, a apărut un nou concept cunoscut sub numele de „atingere acustică”. Această abordare inovatoare folosește scanarea capului și pictograme auditive pentru a reprezenta obiecte în câmpul vizual al utilizatorului.

Utilizează tehnologia de redare audio spațială binaurală pentru a oferi indicii auditive de înaltă calitate care ajută utilizatorii să identifice locația și identitatea obiectelor.

O echipă de cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Sydney și de la Universitatea din Sydney a dezvăluit rezultatele investigației lor privind eficacitatea atingerii acustice pentru persoanele cu vedere scăzută sau fără vedere.

Tehnica de atingere acustică oferă mai multe avantaje, inclusiv cuplarea senzorială-motorie îmbunătățită prin integrarea scanării capului și a pictogramelor auditive. Utilizatorii își rotesc capul în mod natural pentru a-și îmbunătăți percepția audio. În plus, este foarte accesibil, deoarece atingerea acustică poate fi integrată perfect în ochelarii inteligenți existenți.

Mai mult, atingerea acustică reduce sarcina cognitivă, deoarece pictogramele auditive sunt mai intuitive și pot necesita mai puțină procesare cognitivă decât vorbirea sintetizată de computer, ceea ce este deosebit de benefic pentru utilizatorii cu pierdere a auzului.

Pentru a evalua potențialul atingerii acustice, echipa a colaborat cu ARIA Research pentru a dezvolta un dispozitiv audio foveated (FAD). Acest dispozitiv combină ochelari de realitate augmentată (AR), viziunea computerizată și un câmp vizual auditiv pentru a sonifica obiectele detectate. Obiectivul principal al FAD este de a ajuta utilizatorii să caute, să memoreze și să atingă articolele din împrejurimile lor.

Hardware-ul sistemului FAD a constat dintr-un telefon Android OPPO Find X3 Pro și ochelari NReal Light AR. Componentele software, cum ar fi Unity Game Engine și OpenCV, au fost utilizate pentru a detecta obiecte, a reduce zgomotul și a crea un mediu virtual pentru maparea obiectelor detectate în spațiul 3D.

Paisprezece participanți adulți au fost supuși unui studiu cuprinzător de evaluare. Șapte au avut vedere scăzută sau au fost orbi, în timp ce, ceilalți șapte au fost participanți cu vedere, care au fost legați la ochi pentru a servi ca grup de control.

Studiul a inclus o etapă de pregătire urmată de sarcini așezate și în picioare, fiecare separată de pauze de odihnă obligatorii. Performanța FAD a fost comparată cu două condiții idealizate: o descriere verbală și o prezentare audio secvențială prin difuzoare externe.

Participanților li s-au oferit informații fie prin intermediul dispozitivului portabil, fie prin sursa externă pentru a identifica locațiile articolelor de uz casnic pe masă. Ulterior, li s-a cerut să selecteze un anumit articol din tabel fără niciun ajutor.

Rezultatele studiului au fost în general promițătoare. Participanții au putut să localizeze și să selecteze articole folosind FAD la o rată de succes similară cu cea a condițiilor idealizate.

Cu toate acestea, s-a observat că subiecții legați la ochi au o performanță mai scăzută atunci când folosesc FAD, diferență atribuită abilităților mai puțin dezvoltate de orientare și mobilitate legată la ochi (O&M) în comparație cu omologii lor cu orbire sau vedere scăzută.

Scorurile NASA-TLX, un instrument de evaluare pentru evaluarea volumului de lucru perceput al indivizilor în timpul unei sarcini, a dezvăluit că FAD nu a crescut semnificativ nivelul de sarcină de lucru al subiecților, chiar și în cazul utilizării prelungite, indicând viabilitatea atingerii acustice ca metodă eficientă de creștere senzorială.

Echipa de cercetare recunoaște limitările propunerii lor, în special în ceea ce privește fiabilitatea recunoașterii obiectelor și sarcina de calcul pe smartphone. Ei observă că viitoarele iterații ale paradigmelor tactile acustice vor aborda aceste probleme și se vor baza pe tehnologie.

Concluziile echipei sunt publicate în jurnalul PLoS One.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente