HomeLifestyleMai puțin de 7 ore de somn pe noapte vă poate afecta...

Mai puțin de 7 ore de somn pe noapte vă poate afecta inima

Aproximativ o treime dintre americani dorm doar cinci până la șase ore în fiecare noapte, în loc de cele șapte până la opt ore recomandate.

Ești unul dintre cei care se trezesc devreme zilnic, își pregătesc copiii pentru școală și se grăbeşte să mergă la serviciu? Și apoi, stai până târziu în noapte pentru a-ți termina treburile sau pentru a-ți plăti facturile?

Dacă ai răspuns da, nu ești singur. Aproximativ o treime dintre americani sunt în aceeași barcă și dorm doar cinci până la șase ore în fiecare noapte, în loc de cele șapte până la opt ore recomandate.

Dar ceea ce poate nu știți este că chiar și o lipsă ușoară și cronică de somn vă poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă în viitor. Sondajele efectuate pe mii de oameni au arătat că persoanele care raportează deficite ușoare de somn, dar cronice, au mai multe boli de inimă decât oamenii care dorm suficient.

Un nou studiu de la Universitatea Columbia a dezvăluit ce se întâmplă în corpul tău atunci când nu dormi suficient.

Studiul a constatat că, după doar șase săptămâni de somn redus, celulele care îmbină vasele de sânge sunt supraîncărcate cu oxidanți nocivi. Și, spre deosebire de celulele care se odihnesc suficient, celulele lipsite de somn nu reușesc să activeze apărarea antioxidantă pentru a elimina moleculele dăunătoare.

Consecința: celulele umflate și afectate, un prim pas către dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Liderul studiului, Sanja Jelic, MD, care este directorul Centrului pentru Medicina Somnului din Columbia și, de asemenea, Profesor de medicină în Divizia de Medicină Pulmonară, Alergiilor și Îngrijirii Critice de la Universitatea Columbia Vagelos Colegiul de Medici și Chirurgi , a menționat că acestea reprezintă unele dintre dovezile directe inițiale că deficitele ușoare de somn cronice pot duce la boli de inimă.

Până acum am văzut doar legături între somn și sănătatea inimii în studiile epidemiologice, dar aceste studii ar putea fi afectate de mulți factori pentru care nu pot fi identificați și controlați. Doar studiile controlate randomizate pot arăta dacă această legătură este reală și ce schimbări în organism cauzate de somnul scurt ar putea crește bolile de inimă.” a declarat el.

Studiile anterioare nu au analizat deficitele cronice de somn. Studiile de somn uman au examinat efectele fiziologice ale câtorva nopți de privare severă de somn.

Dar nu așa se comportă oamenii noapte de noapte. Majoritatea oamenilor se trezesc aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, dar tind să-și întârzie ora de culcare cu una până la două ore”, spune Jelic.

Am vrut să copiem acest comportament, care este cel mai frecvent model de somn pe care îl vedem la adulți.” a adăugat el.

În acest nou studiu cercetătorii au examinat aproape 1.000 de femei din Washington Heights, incluzând 35 de femei sănătoase care dorm de obicei șapte până la opt ore în fiecare noapte și care ar putea finaliza studiul de 12 săptămâni.

Femeile dormeau după rutina lor obișnuită; s-au culcat cu 1,5 ore mai târziu decât se aşteptau pentru celelalte şase săptămâni. Somnul fiecărui participant a fost verificat cu instrumente de urmărire a somnului purtate la încheietura mâinii.

Multe probleme ar putea fi rezolvate dacă oamenii dorm cel puțin șapte până la opt ore pe noapte”, spune Jelic.

Oamenii tineri și sănătoși trebuie să știe că dacă dorm mai puțin decât atât, își înrăutățesc riscul cardiovascular.”

Studiile epidemiologice recente sugerează că orele neregulate de culcare pot crește riscul de boli de inimă. Echipa lui Jelic plănuiește un studiu pentru a vedea dacă variabilitatea orei de culcare afectează celulele vasculare în mod similar cu somnul cronic, dar regulat, scurt.

Studiul a fost publicat în Nature

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente