HomeTechnologyBMW dezvăluie i Vision Dee, care își poate schimba culorile în câteva...

BMW dezvăluie i Vision Dee, care își poate schimba culorile în câteva secunde

Imaginează-ți o mașină cu piele care își schimbă culoarea, una care este capabilă să afișeze până la 32 de culori diferite și care poate crea un profil de avatar digital care poate ocupa geamul lateral. Acesta cuprinde un glisor pentru a regla gama de asistență digitală și este plin cu grile care vă pot răspunde.

Nu ești în viitor, acesta este BMW i Vision Dee, care și-a făcut debutul oficial la CES 2023 și a fost prezentat la discursul principal al BMW CES de Oliver Zipse, președintele Consiliului de Administrație al BMW.

Dee reprezintă Digital Emotional Experience și își propune să „creeze o legătură și mai puternică între oameni și mașinile lor”. Mașina este un sedan de dimensiuni medii, un BMW clasic, infuzat cu o gamă nebună de inovații tehnologice. De data aceasta, geniile bavareze au mers cu adevărat peste și dincolo pentru a previzualiza proiectele și tehnologiile viitoare care ar putea ajunge în curând pe piețe.

Cu BMW i Vision Dee, arătăm ce este posibil atunci când hardware-ul și software-ul se îmbină. În acest fel, suntem capabili să exploatam întregul potențial al digitalizării pentru a transforma mașina într-un companion inteligent. Acesta este viitorul producătorilor de automobile. și, de asemenea, pentru BMW: fuziunea experienței virtuale cu plăcerea autentică de a conduce”, a spus Zipse.

Înainte de a intra în detaliile esențiale ale acestei mașini să ne uităm înapoi la CES 2022, când BMW a dezvăluit BMW iX Flow.

Conceptul de mașină prezenta panouri de caroserie care s-au dublat ca un cameleon și și-au schimbat culorile folosind tehnologia electroforetică. De atunci echipa, condusă de Stella Clarke, șeful de proiect şi creierul din spatele ideii (a fost inspirată de tehnologia folosită în cititoarele electronice) a lucrat non-stop la tehnologia de schimbare a culorii E Ink care a debutat la CES 2022.

Rezultatul este evident pe caroseria lui Dee.

Potrivit BMW, i Vision Dee este o evoluție a tehnologiei. Corpul conceptului este împărțit în 240 de segmente E Ink, fiecare dintre acestea putând fi controlată la nivel individual. După cum s-a menționat mai sus, 32 de culori pe tot spectrul pot fi afișate în total, folosind o tensiune mică, dar unică, pentru a crea nuanțe dintr-o paletă de culori utilizată în tipărirea tradițională. Pentru a detalia, un ornament de roată se poate schimba de la galben la violet și înapoi atunci când curentul trece prin material.

BMW a mai adăugat că este prima dată când E Ink este folosită pe întregul exterior al unei mașini.

BMW a creat un nou termen pentru a explica o fuziune a elementelor fizice și digitale – un tratament „phygital” – împrăștiate pe mașină. Acest lucru este evident în farurile și grila lui Dee, care este ca o „față” cu o voce virtuală.

BMW descrie tratamentul ca pe o „icoană phygital pe o suprafață uniformă, permițând vehiculului să producă diferite expresii faciale”.

Adăugați la aceasta modul în care mașina poate vorbi cu oamenii, proiectând simultan o imagine a avatarului șoferului pe geamurile laterale. Cu adevărat futurist! Efectul este amplificat cu grafică de înaltă rezoluție, iar ferestrele reglabile permit celorlalți pasageri din interior să nu fie văzuţi.

Pe măsură ce intri în mașină, captezi punctul central al i Vision Dee – ceea ce BMW numește „Mixed Reality Slider” – un display head-up (HUD) care se întinde pe întregul parbriz al lui Dee.

Acum, în timp ce întregul concept sună SF, aceasta este o caracteristică care pare cu adevărat fezabilă în scurt timp. De obicei, afișajele head-up conțin informații precum direcția și viteza, care se află direct în linia de vedere a șoferului. BMW intenționează să transforme întregul parbriz într-un head-up display.

Mixed Reality Slider poate proiecta cinci etape, de la prima etapă, care arată întregul parbriz, până la etapa cinci, în care o lume virtuală preia controlul. Între aceste etape, sunt moduri pentru informații legate de conducere, sistemul de comunicații și proiecția în realitate augmentată.

Cu o caracteristică ca aceasta, șoferul are o pânză mare pentru a vedea informațiile esențiale fără a-și lua ochii de la drumul din față. De asemenea, șoferii pot personaliza cu ușurință ceea ce aleg să vadă, datorită senzorilor „shy tech” de pe panoul de bord.

Realitatea augmentată este ceva care nu este doar interesant, ci de fapt util pentru orientarea șoferului. Vă puteți concentra asupra drumului din față, iar informațiile de care aveți nevoie vor fi aparent proiectate pe drum. Ceea ce arătăm în această mașină Vision este o nouă tehnologie care vă permite să utilizați întreaga lățime a parbrizului.” a declarat pentru Wired Adrian van Hooydonk, director de design BMW Group.

Dee nu a terminat, mașina prezintă o caracteristică numită puncte de contact phygital. Cum funcţionează asta? Dacă puneți degetele lângă panoul ușii, apare un comutator virtual pe care îl apăsați. După cum era de așteptat, dispare atunci când îți îndepărtezi mâna. De asemenea, este practic, având în vedere că vom avea nevoie de componente mai puține în viitor, ajutând producătorii de automobile să economisească sume masive de bani în costurile de producție.

Este de la sine înțeles că i Vision Dee este un concept electric. Alături de afișajul head-up pe toată lățimea, Dee face parte din arhitectura BMW Neue Klasse care „va aduce oamenii și mașinile mai aproape unul de celălalt”. HUD va veni la mașinile de serie care circulă pe platforma electrică Neue Klasse a companiei în 2025.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente