HomeHealthUn cuțit inteligent detectează cancerul comun în câteva secunde

Un cuțit inteligent detectează cancerul comun în câteva secunde

Un „cuțit inteligent” capabil să adulmece tumorile poate diagnostica cancerul endometrial sau uterin în doar câteva secunde, a raportat The Guardian.

În ceea ce este cu siguranță o descoperire în știința medicală, cuțitul chirurgical sau „iKnife” a detectat cu precizie prezența cancerului uterin, au descoperit experții de la Imperial College London.

iKnife a diagnosticat în mod fiabil cancerul endometrial în câteva secunde, cu o acuratețe a diagnosticului de 89%, minimizând întârzierile actuale pentru femei în așteptarea unui diagnostic histopatologic”, a scris echipa de cercetători în revista Cancers.

Descoperirile prezentate în acest studiu pot deschide calea pentru noi căi de diagnosticare” au declarat ei.

Inventatorul acestui instrument revoluționar, Dr. Zoltan Takats de la Imperial College London, a conectat un cuțit electrochirurgical la un spectrometru de masă pentru a crea iKnife.

Un spectrometru de masă poate identifica substanțele chimice prezente într-o probă. Deoarece diferite tipuri de celule pot produce metaboliți în diferite concentrații, profilul substanțelor chimice dintr-o probă poate dezvălui o serie de informații despre țesut.

iKnife se bazează pe electrochirurgie. Cuțitele electrochirurgicale folosesc un curent electric pentru a încălzi rapid țesutul, „tăind prin acesta în timp ce minimizează pierderile de sânge. În acest fel, vaporizează țesutul, creând fum care este în mod normal aspirat de sistemele de extracție”.

Potrivit cercetătorilor, eficacitatea instrumentului a fost dovedită folosind probe de țesut de la 150 de femei care au fost suspectate de cancer uterin. iKnife a folosit curenți electrici pentru a distinge între țesutul canceros și cel sănătos, analizând fumul emis atunci când țesutul biopsiei este vaporizat, după îndepărtarea din uter.

Cancerul uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei şi doar 10% dintre cei cu simptome suspecte care sunt supuși unei biopsii se dovedesc că îl au, a raportat The Guardian.

Cancerul uterin are un simptom de „steagul roșu” al sângerării postmenopauzei, care ar trebui întotdeauna verificat la o recomandare de două săptămâni de la medicul dumneavoastră de familie. A aștepta încă două săptămâni pentru rezultate poate fi foarte greu pentru pacienți”, a declarat pentru The Guardian, Athena Lamnisos, directorul executiv al organizației de caritate pentru cancer Eve Appeal, care a finanțat cercetarea.

Există multe motive pentru sângerarea vaginală anormală după menopauză, cancerul de uter fiind doar unul dintre ele iar capacitatea de a oferi un test de diagnosticare care detectează cu acuratețe şi imediat cancerul ar putea face o diferență majoră”, a continuat Lamnisos.

Această cercetare susținută de Eve are potențialul de a crea o schimbare în diagnosticarea mai rapidă, iar pentru 90% dintre femeile cu sângerare postmenopauză care nu au cancer, este o modalitate cu adevărat eficientă de a se liniștii. Știm cât de important este acest lucru. este pentru pacienți”, a adăugat Lamnisos.

Profesorul Sadaf Ghaem-Maghami, care a condus cercetarea la Imperial College London, a declarat pentru The Guardian că obținerea unui diagnostic în câteva secunde i-ar putea ajuta pe cei confirmați cu cancer să înceapă tratamentul cât mai curând posibil iar cei considerați sănătoși ar putea evita săptămâni de așteptare și anxietate.

Cu acuratețea sa ridicată a diagnosticului de 89 la sută și valoarea predictivă pozitivă de 94 la sută, s-ar putea asigura imediat persoana cu privire la probabilitatea foarte scăzută de a avea cancer dacă rezultatul iKnife este negativ și ar putea accelera testele și scanările suplimentare și tratamentul pentru persoanele ale căror biopsii indică prezența cancerului. Acest lucru s-ar putea întâmpla în timp ce se așteaptă confirmarea din partea patologiei standard, care poate dura până la două săptămâni“, a spus Ghaem-Maghami.

Echipa intenționează să lanseze în continuare un studiu clinic major.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente