HomeTechnologyBoala Alzheimer ar putea fi identificată cu ajutorul unei înregistrări vocale

Boala Alzheimer ar putea fi identificată cu ajutorul unei înregistrări vocale

Un grup de cercetători a dezvoltat un sistem de inteligență artificială care detectează afectarea cognitivă în mod precis și eficient din înregistrarea vocii.

Diagnosticarea bolii Alzheimer include un consum mare de timp și bani, fiind incluse numeroase teste neuropsihologice în persoană, alături de nevoia de a transcrie, revizui, analiza fiecare mic detaliu din timpul testelor. Pentru a face acest proces mai facil, cercetătorii de la Universitatea din Boston au dezvoltat un instrument pentru a automatiza întregul proces de diagnosticare pe care urmează să-l mute în spațiul online.

Sistemul de calcul detectează afectarea cognitivă din înregistrările audio ale testelor neuropsihologice, fără nicio asistență umană. Potrivit lui Ioannis Paschalidis, profesor distins de Inginerie la Colegiul de Inginerie din cadrul Universității din Boston, detectarea mai rapidă și mai din timp a bolii Alzheimer ar putea conduce la studii clinice mai mari care se concentrează pe indivizi în stadiile incipiente ale bolii și ar putea permite intervenții clinice care încetinesc declinul cognitiv: „Poate constitui baza unui instrument online care ar putea ajunge la toată lumea și ar putea crește numărul de persoane care sunt testate devreme.”

Modelul de inteligență artificială a fost antrenat folosind înregistrări audio ale interviurilor neuropsihologice de la peste 1.000 de indivizi. Programul a transcris interviurile și le-a codificat în numere folosind instrumente automate de recunoaștere a vorbirii.

O combinație de date demografice, codificări de text și diagnostice reale de la neurologi și neuropsihologi a fost folosită pentru a pregăti un model final care este menit să evalueze severitatea deficienței cognitive a individului.

Modelul a reușit să diferențieze cu precizie persoanele sănătoase și cele cu demență. De asemenea, aplicația arătat diferența dintre deficiența cognitivă ușoară și demență. S-a dovedit că indiferent de calitatea înregistrării sau felul în care oamenii vorbeau, cel mai important lucru era ce vorbeau aceștia.

„Ne-a surprins faptul că fluxul de vorbire sau alte caracteristici audio nu sunt atât de esențiale; puteți transcrie automat interviurile destul de bine și vă puteți baza pe analiza textului prin intermediul inteligenței artificiale pentru a evalua deficiența cognitivă”, spune Paschalidis.

Rezultatele sugerează că instrumentul lor ar putea sprijini clinicienii în diagnosticarea deficiențelor cognitive folosind înregistrări audio, dar și prin intermediul întâlnirilor virtuale.

 

 

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente