HomeTechnologyBoston Dynamics și alți cinci mari producători din domeniul roboticii se...

Boston Dynamics și alți cinci mari producători din domeniul roboticii se angajează să nu-și ȋnarmeze roboții

Boston Dynamics și alte companii de robotică au semnat un angajament de a nu produce roboți care pot dăuna oamenilor. Celelalte firme au fost Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics și Unitree.

În plus, mai mulți producători de roboți au fost încurajați să le urmeze exemplul.

„Suntem unele dintre companiile de top din lume dedicate introducerii noilor generații de robotică mobilă avansată în societate. Aceste noi generații de roboți sunt mai accesibile, mai ușor de operat, mai autonome și mai adaptabile decât generațiile anterioare și sunt capabile să navigheze în locații anterior inaccesibile tehnologiilor automate sau controlate de la distanță”, au scris producătorii de roboți în introducerea lor.

Ei au adăugat că roboții lor ar putea oferi un mare beneficiu societății în calitate de colegi de muncă în industrie și însoțitori în casele oamenilor, dar au avertizat despre posibilitatea utilizării nefaste a acestei tehnologii prin acte rău intenționate.

Ca și în cazul oricărei tehnologii noi care oferă noi capabilități, apariția roboților mobili avansați oferă posibilitatea utilizării greșite. Unii oameni le-ar putea folosi pentru a invada drepturile civile sau pentru a amenința, răni sau intimida pe alții. Una din îngrijorările majore este ȋnarmarea acestora. Credem că adăugarea de arme roboților care sunt operați de la distanță sau autonomi, disponibili pe scară largă pentru public și capabili să ajungă în locații anterior inaccesibile lor, unde oamenii trăiesc și muncesc, ridică riscuri noi de vătămare și probleme etice grave”, au explicat ei.

Apoi, au continuat să spună că aplicațiile înarmate ale acestor roboți vor dăuna încrederii publicului ȋn robotică și cu atât mai mult companiile nu sprijină ȋnarmarea roboților lor de uz general cu mobilitate avansată. Ei au adăugat că datorită unui număr de oameni care și-au făcut publice eforturile improvizate de a ȋnarma roboții disponibili comercial, au simțit nevoia să vorbească acum și să se angajeze să-și securizeze roboții.

„Ne angajăm că nu vom ȋnarma roboții noștri de uz general cu mobilitate şi software avansate pe care îi dezvoltăm și nu îi vom sprijini pe alții să facă acest lucru. Atunci când este posibil, vom analiza cu atenție aplicațiile intenționate ale clienților noștri pentru a evita potențiala ȋnarmare. De asemenea, ne angajăm că vom explora dezvoltarea caracteristicilor tehnologice care ar putea atenua sau reduce aceste riscuri”, au adăugat companiile.

Cu toate acestea, firmele au fost clare că nu au contestat tehnologiile existente pe care națiunile și agențiile lor guvernamentale le folosesc pentru a se apăra și pentru a-și respecta legile. Totuși, au făcut apel la alte organizații să le ajute în misiunea lor de a menține roboții în siguranță pentru umanitate.

„Înțelegem că singur angajamentul nostru nu este suficient pentru a aborda pe deplin aceste riscuri și, prin urmare, solicităm factorilor de decizie să colaboreze cu noi pentru a promova utilizarea în siguranță a acestor roboți și pentru a interzice utilizarea lor greșită. De asemenea, facem apel la fiecare organizație, dezvoltator, cercetător și utilizator din comunitatea de robotică să facă angajamente similare de a nu construi, autoriza, susține sau permite atașarea de arme la astfel de roboți”, se mai spune în scrisoare.

Companiile și-au încheiat mesajul indicând că beneficiile roboților pentru umanitate depășesc cu mult riscul de utilizare greșită, iar oamenii și roboții ar putea lucra cot la cot pentru a aborda unele dintre provocările lumii în viitor.

 

Articol de Răzvan Lupu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente