HomeTechnologyBrațul robotic care le permite doctorilor să trateze accidentele vasculare cerebrale de...

Brațul robotic care le permite doctorilor să trateze accidentele vasculare cerebrale de la distanță

O echipă de ingineri de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a dezvoltat un sistem robotic controlat de la distanță, menit să ajute chirurgii să trateze rapid pacienții care se confruntă cu un accident vascular cerebral sau un anevrism.

Există o perioadă scurtă de timp care este critică după declanșarea unui accident vascular cerebral, în care trebuie administrat un tratament endovascular pentru a salva viața unui pacient sau pentru a-l ajuta să-și păstreze funcția creierului. Procedura este însă destul de complexă și durează ani de zile pentru a fi stăpânită.

Aceasta implică ghidarea unui fir subțire prin vase și artere fără a deteriora niciuna dintre ele. Neurochirurgii instruiți în procedură se găsesc de obicei în spitalele mari, iar pacienții din locații îndepărtate care trebuie transportați în aceste centre mai mari ar putea rata acea fereastră de timp critică. Cu această invenție, chirurgii pot fi oriunde și totuși pot efectua procedura. Un alt avantaj îl reprezintă scăderea expunerii doctorilor la radiațiile de la imagistica cu raze X.

Brațul mecanic dezvoltat de oamenii de știință are un magnet atașat la încheietura mâinii, iar chirurgii îi pot regla orientarea pentru a ghida un fir magnetic prin arterele și vasele pacientului, pentru a elimina cheagurile de sânge din creier. Doctorii folosesc un mouse pentru a avansa și a retrage firul în interiorul vasului de sânge și un joystick pentru a mișca brațul și a roti magnetul. Acest lucru le permite să orienteze firul de la distanță din exteriorul corpului pacientului, deoarece direcția și puterea magnetului asupra firului variază pe măsură ce acesta se rotește.

Echipa a testat sistemul robotizat, instalând brațul mecanic într-un laborator, alături de un model de silicon al vaselor de sânge în mărime naturală. Cercetătorii au plasat joystick-ul, împreună cu un monitor care afișează un videoclip live al modelului, într-o cameră de control. De acolo, un operator a vizionat videoclipul în timp ce folosea joystick-ul pentru a direcționa de la distanță cablul prin vase.

Oamenii de știință au antrenat un grup de neurochirurgi să folosească sistemul robotizat. După doar o oră de antrenament, fiecare chirurg a reușit să opereze cu succes sistemul pentru a ghida firul prin vasele complexe, care în mod normal sunt greu de navigat cu ajutorul unui ghidaj manual.

Echipa a folosit sistemul robotizat pentru a elimina cheaguri simulate în zonele greu accesibile din model. Ei au condus firul de ghidare prin vase și în jurul colțurilor și virajelor ascuțite, pentru a ajunge în regiunile în care cercetătorii au simulat aceste cheaguri. Odată ce au ghidat firul către cheag, chirurgii au aplicat metode endovasculare standard pentru a trece un microcateter de-a lungul firului până la locul cheagului. Au retras firul, lăsând cateterul, pe care l-au aplicat apoi pentru a îndepărta cu succes cheagul de sânge.

„Ne imaginăm că în loc să fie nevoie ca un pacient să fie transportat dintr-o zonă rurală într-un oraș mare, acesta ar putea merge la un spital local unde asistentele ar putea instala acest sistem. Un neurochirurg dintr-un centru medical important ar putea urmări imaginile cu pacientul în direct și ar putea folosi acest robot ca să opereze în acea perioadă critică. Acesta este visul nostru de viitor”, declară profesorul MIT Xuanhe Zhao.

©Credit imagine: Institutul de tehnologie din Massachusetts

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente