HomeTechnologyCât de mic este un robot care poate pătrunde în plămâni?

Cât de mic este un robot care poate pătrunde în plămâni?

Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au dezvoltat un robot minuscul cu diametrul de 2 milimetri, menit să ajungă la unele dintre cele mai mici tuburi bronșice din plămâni pentru a preleva mostre de țesut sau pentru a oferi terapii pentru cancer.

Robotul este format din magneți externi și un tentacul, care este de fapt un tub subțire de polimer ce conține particule metalice. Cercetătorii au realizat tentaculul dintr-o serie de segmente cilindrice interconectate, fiecare măsurând 2 milimetri în diametru și aproximativ 80 de milimetri în lungime. Segmentele au fost fabricate dintr-un material elastomer moale, flexibil, asemănător cauciucului și conțin particule magnetice minuscule. Datorită prezenței particulelor magnetice, segmentele interconectate se pot deplasa sub efectul unui câmp magnetic extern.

Robotul cu tentacul magnetic se poate întoarce brusc la stânga și la dreapta și este suficient de mic pentru a evita agățarea structurilor anatomice din plămâni. Magneții montați pe brațele robotizate în exteriorul pacientului sunt utilizați pentru a ghida dispozitivul într-un proces care ar fi personalizat pentru fiecare procedură.

În prezent, medicii folosesc un instrument numit bronhoscop pentru a efectua o examinare a plămânilor și a căilor respiratorii. Această procedură implică trecerea unui instrument în formă de tub flexibil, de aproximativ 4 milimetri în diametru, prin nas sau gură, ajungând în pasajele bronșice. Din cauza dimensiunii sale, bronhoscopul poate călători doar până la nivelurile superioare ale arborelui bronșic.

Pentru a pătrunde mai adânc în plămâni, un cateter sau un tub fin este trecut prin bronhoscop și apoi în tuburile mai mici ale plămânilor. Limitările medicilor intervin atunci când vine vorba de modul în care pot muta un bronhoscop, ceea ce face dificilă navigarea instrumentului și a cateterului până la locul unde sunt necesare.

Executarea unei astfel de operațiuni presupune expunerea pacientului la raze X și poate fi o provocare tehnică chiar și pentru personalul medical. Robotul cu tentacul magnetic folosește însă un „sistem de ghidare robotizat” care este personalizat pentru fiecare pacient și procedură în parte, eliminând nevoia de radiografii în timpul intervenției chirurgicale.

Echipa de cercetători a testat robotul folosind o replică 3D a unui arbore bronșic. Următorul pas în cercetare ar fi să încerce dispozitivul în plămânii unui cadavru înainte de a-l încerca pe pacienți vii. Reprezentanții de la Universitatea din Leeds au spus că ar putea dura câțiva ani înainte ca tehnologia să fie disponibilă și în spitale, însă.

 

©Sursă imagine: University of Leeds

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente