HomeHealthUn remediu pentru mâncărimi și dureri prezent în saliva de căpușă

Un remediu pentru mâncărimi și dureri prezent în saliva de căpușă

Cercetătorii din Regatul Unit au demonstrat că o proteină din saliva de căpușă posedă proprietăți care ameliorează durerile și mâncărimile. Aceste descoperiri ar putea duce la înlocuirea analgezicelor tradiționale, multe dintre ele provocând dependență și având efecte secundare grave.

Proteina cercetată în studiu este secretată de căpușa cu ureche brună Rhipicephalus appendiculatus atunci când se hrănește și are rolul de a-i masca prezența față de gazdă. Un grup de cercetători de la universitățile Durham și Newcastle au colaborat cu o companie farmaceutică pe nume Akari Therapeutics Plc, pentru a testa un medicament biologic bazat pe proteină, numit Votucalis. Studiul a fost derulat pe modele de șoareci.

Ateroscleroza, artrita, psoriazisul, astmul și scleroza multiplă sunt toate boli care implică același fenomen de bază în care celulele albe din sânge atacă anumite țesuturi. Chemokinele sunt o clasă de proteine care atrag celulele albe​​ și sunt produse în țesuturile afectate. Prin țintirea chemokinelor, evasinele blochează mișcarea celulelor albe din sânge și leziunile tisulare rezultate.

Fiecare specie de căpușă secretă un cocktail de evasine, cu rolul de a ameliora inflamația pentru gazdă, permițând căpușei să se hrănească pentru perioade îndelungate de timp fără ca gazda să simtă prezența căpușei. Unele chemokine sunt implicate în boli inflamatorii, în timp ce altele sunt necesare pentru funcția imunitară normală a organismului. Așadar, atunci când vorbim despre aplicații terapeutice, este esențial ca evasinele să fie modificate, astfel încât acestea să vizeze doar chemokinele care cauzează boli.

La nivel chimic, Votucalis acționează prin intermediul evasinelor extrase de la căpușă împreună cu histamina produsă în organism. Această combinație chimică duce la mâncărime redusă și la amelioarea durerii cronice. Spre deosebire de opioide, cercetările arată că Votucalis nu are acțiune asupra creierului, ceea ce înseamnă că este mult mai puțin probabil să creeze dependență și să provoace efecte secundare.

„Este uimitor că o proteină găsită în saliva acestei mici creaturi ar putea preveni durerea cronică și mâncărimea la oameni”, spune co-autorul studiului, dr. Ilona Obara. „Acestea sunt condiții medicale care cauzează mult disconfort, iar medicamentele actuale prezintă o eficacitate limitată și, de asemenea, pot fi adesea dăunătoare pacienților. Votucalis a fost deja testat la oameni cu alte afecțiuni, inclusiv conjunctivită, fără efecte secundare majore, așa că potențialul ca acesta să fie dezvoltat într-un medicament pentru a combate durerea cronică și mâncărimea este cu siguranță prezent.”

Cercetătorii declară că următorul pas către testarea clinică îl reprezintă dezvoltarea unui sistem de livrare care să administreze eficient medicamentul la locul mâncărimii și durerii. Acest medicament ar putea ameliora numeroase boli, precum dermatita atopică, psoriazis, artrita, diabet sau sciatica.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente