HomeTechnologyCauciucuri fără aer

Cauciucuri fără aer

Michelin încearcă de ceva timp să te ajute să nu mai faci pană. În mai puțin de doi ani, în 2024, aceștia își propun să aducă pe piață cauciucurile fără aer.

Cauciucurile fără aer sunt de mult pe piață, pentru excavatoare sau chiar pentru biciclete, dar nu au fost disponibile până acum și pentru mașini. Potrivit unui studiu dezvoltat de Michelin, aproximativ 20% din cauciucuri sunt aruncate în fiecare an, mai exact 12% din cauza unei pene, iar 8% din cauza uzurii neregulate generate de presiunea incorectă din acestea.

Toate caucicurile aruncate anual cântăresc cât 200 de turnuri Eiffel. Revoluționarea acestui domeniu poate avea implicații asupra mediului, poate scădea poluarea dar și salva aproximativ 2 milioane de deșeuri anul generate de resturile de materiale. Anvelopele aruncate pot deveni un pericol de incendiu, eliberând gaze, metale grele și petrol în mediul înconjurător. Numai în SUA s-au produs peste 260 de milioane de anvelope casate în 2019.

Un Mini Cooper electric ce a defilat la show-ul auto din Munich dotat cu cauciucuri fără aer are mai multe implicații pentru viitorul mașinilor noastre. Cei ce au testat mașina în cadrul prezentării spun că nu au simțit diferența, deși erau sceptici la început.

De mai bine de o decadă, Michelin lucrează la un prototip de cauciucuri fără aer ce speră să devină un produs revoluționar. Conceptul numit UPTIS (Unique Puncture Proof Tire System) sau sistem unic de anvelope antiperforare este considerat de către cei din comapanie revoluționar atât dintr-o perspectivă sustenabilă, cât și din perspectiva utilității sale.

Prin UPTIS, cei de la Michelin speră să combată parte din poluarea generată de aceste consumabile. Mai mult, pentru UPTIS, cei de la Michelin vor să folosească materiale recliclabile pentru a promova în continuare sustenabilitatea. Momentan, aceștia folosesc materiale reciclabile pentru o parte din produs, dar speră că la un moment dat, cauciucurile fără aer vor fi 100% din materiale reciclate.

UPTIS are o tehnologie specială. Aceasta combină o roată din aluminiu cu un cauciuc special de jur împrejur, creat dintr-o matrice de plastic  îmbinată și întărită cu fibre de sticlă – concepute pentru a fi flexibile dar totodată și suficient de puternice pentru a menține greutatea unei mașini. Mai mult, cei de la New Atlas relatează că anvelopele fără aer pot fi personalizate, în funcție de nevoi, prin ajustarea rigidității pentru o frânare mai promptă, viraje mai sigure și accelerare mai rapidă.

De asemenea, se pot face găuri chiar prin banda de rulare pentru a lăsa apa să iasă, ceea ce poate crea o rezistență mult mai bună în caz de acvaplanare. Anvelopele fără aer se bazează pe ceea ce compania a învățat de la sistemul Tweel fără aer deja disponibil, care este destinat vehiculelor de teren.

Anvelopele aceastea ar putea reduce numărul de apeluri la serviciul de tractare, sesiunile de corectare a presiunilor din anvelope, dar și numărul accidentelor ce poate fi atribuit volatilității anvelopelor clasice și a drumurilor nu tocmai sigure. Probabil, începând cu 2024, locul în portbagajul tău se va elibera, nemaifiind necesar să ai întotdeauna o roată de rezervă.

 

 

Articol de Victoria Nănău

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente