HomeHealthVarianta Omicron supraviețuiește mai mult timp pe piele și plastic

Varianta Omicron supraviețuiește mai mult timp pe piele și plastic

Un studiu realizat de o echipă de cercetători japonezi susține că varianta Omicron a COVID-19 poate rămâne în viață pe piele și plastic mai mult decât variantele anterioare.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Kyoto, Japonia au analizat diferențele în stabilitatea virală a mediului între tulpina SARS-CoV-2 și toate variantele apărute ulterior.

„Studiul nostru a arătat că pe suprafața pielii și pe suprafețele din plastic variantele Alpha, Beta, Delta și Omicron au prezentat timpi de supraviețuire de două ori mai mari decât cei ai tulpinii Wuhan și au menținut infecțiozitatea mai mult de 16 ore pe suprafețele pielii. ” explică autorii. „Stabilitatea ridicată a mediului acestor variante ar putea crește riscul de transmitere prin contact și ar putea contribui la răspândirea Covid”.

Pe plastic, mostrele variantei Omicron au supraviețuit în medie 193,5 ore, adică puțin mai mult de 8 zile. Prin comparație, ceilalți timpi de supraviețuire pe plastic au fost de 56 de ore pentru tulpina originală de COVID, 191,3 ore pentru Alpha, 156,6 ore pentru Beta, 59,3 ore pentru Gamma și 114 ore pentru Delta.

Pe probele de piele, Omicron a supraviețuit în medie 21,1 ore. Celelalte variante au avut perioada medie de supraviețuire pe piele astfel: 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11 ore pentru Gamma și 16,8 ore pentru Delta.

Studiul a constatat că variantele au avut mai multă rezistență la etanol decât tulpina originală de COVID. Toate probele de COVID au fost inactivate însă după ce au fost expuse timp de 15 secunde la dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool.

„Acest studiu a arătat că varianta Omicron are, de asemenea, cea mai mare stabilitate de mediu dintre toate variantele, ceea ce sugerează că această stabilitate ridicată ar putea fi, de asemenea, unul dintre factorii care au permis variantei Omicron să înlocuiască varianta Delta și să se răspândească rapid, ” au scris autorii.

Continuând să fie o preocupare majoră în întreaga lume, Omicron este prezent acum în toate țările UE și a devenit varianta dominantă în majoritatea statelor membre, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente