Mai mulți specialiști în tehnologie au susținut că probabil fiecare dintre noi va avea un geamăn digital în următorul deceniu. Un geamăn digital este o copie a unei persoane, a unui produs sau a unui proces care este creat folosind date.
În urmă cu câțiva ani, au pornit primele vorbe despre acest concept imaginativ. Pe atunci, era ceva cu care doar câțiva specialiști din industrie experimentau, nimic concret. Încet, dar constant, aceste povești s-au transformat în realitate. În prezent, am putea fi în pragul unei descoperiri reale în industrie.
Conceptul de geamăn digital a fost introdus pentru prima dată în 2002 de Grieves. În ultimii ani, a câștigat atenție masivă, odată cu creșterea inteligenței artificiale, a învățării automate și a datelor mari. Un geamăn digital poate simula orice obiect, cum ar fi parcuri eoliene, motoare cu reacție și chiar orașe întregi. Tehnologia digitală geamănă poate replica procese pentru a colecta date vitale pentru previziunile viitoare. Acest concept poate fi comparat cu o punte între lumea digitală și cea fizică.
Un geamăn digital este un program de calculator care valorifică date din lumea reală pentru a crea simulări și a prezice modul în care vor funcționa aceste tipuri de dispozitive sau servicii. Acest software profită de realitatea artificială, virtuală și augmentată, de internet și de instrumentele de modelare a datelor pentru a îmbunătăți rezultatele.
Tehnologia digitală geamănă poate fi aplicată în diverse industrii, inclusiv în producție, inginerie și construcții. Lecțiile învățate și oportunitățile descoperite pot fi aplicate în lumea fizică și în special, pentru a transforma afacerile.
Tehnologia digitală geamănă poate permite o cercetare și dezvoltare mai eficientă a produselor datorită abundenței de date create în jurul posibilelor rezultate de performanță. Rezultatele obținute pot duce la decizii mai informate cu privire la perfecționările necesare ale produsului înainte de a începe producția în masă. Chiar și atunci când începe producția, gemenii digitali pot ajuta la monitorizarea și oglindirea sistemelor de producție. Ca rezultat, pot îmbunătăți eficiența și pot menține performanța de vârf pe tot parcursul procesului de fabricație.
Un geamăn digital uman ar încorpora o cantitate mare de date despre preferințele, părtinirile și comportamentele unei persoane și ar putea avea informații despre mediul fizic și social imediat al unui utilizator pentru a face predicții.
Aceste cerințe înseamnă că realizarea unui adevărat geamăn digital este o posibilitate îndepărtată pentru viitorul apropiat. Cantitatea de senzori și capacitatea de procesare necesare pentru a acumula datele pentru a menține un model virtual al utilizatorului ar fi mare.
Deși gemenii digitali au fost deja aplicați în mai multe industrii, cererea pentru această tehnologie va continua să crească și este de așteptat să ajungă la 48,2 miliarde de dolari până în 2026. Adevăratul potențial al tehnologiei gemene digitale nu a fost încă descoperit. Dezvoltarea în continuare a datelor mari și a învățării automate va ajuta la dezvăluirea adevăratelor capacități ale tehnologiei gemene digitale în următorii ani.
Articol de Izabela Constantin