HomeHealthVariola maimuței a fost declarată urgență de sănătate globală

Variola maimuței a fost declarată urgență de sănătate globală

Organizația Mondială a Sănătății a declarat zilele trecute că focarul de variolă a maimuței o urgență de sănătate globală, după ce a afectat aproape 17.000 de oameni din 74 de țări.

O urgență globală este cel mai înalt nivel de alertă al OMS, dar desemnarea nu înseamnă neapărat că o boală este transmisibilă sau letală. Declarații similare au fost făcute pentru virusul Zika în 2016 în America Latină și efortul în curs de eradicare a poliomielitei, pe lângă pandemia COVID-19 și focarul de Ebola din 2014 din Africa de Vest.

Agenția de Sănătate Publică a Canadei a confirmat sâmbătă că au fost raportate 681 de cazuri de variolă a maimuței în cinci provincii, incluzând Quebec, Ontario, Alberta, British Columbia și Saskatchewan.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a luat decizia de a numi variola maimuței o urgență globală, în ciuda lipsei de consens în rândul experților din comitetul de urgență al agenției de sănătate a ONU, declarând că a acționat ca „un departajant”. A fost prima dată când un șef al unei agenții de sănătate a ONU a luat unilateral o astfel de decizie fără recomandarea unui expert.

„Avem un focar care s-a răspândit rapid în întreaga lume prin noi moduri de transmitere, despre care înțelegem prea puțin”, a spus Tedros. „Știu că acesta nu a fost un proces ușor sau direct și că există opinii divergente.”

Deoarece variola maimuței nu este un virus nou, există deja vaccinuri și antivirale pentru a preveni și trata boala pe care o provoacă, deși acestea sunt insuficiente. SUA distribuie deja zeci de mii de doze de vaccin numit Jynneos, în efortul de a înlătura focarul. Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat vaccinul în două doze în 2019 pentru adulții cu vârsta de 18 ani și peste.

Șeful OMS pentru urgențe, dr. Michael Ryan, a relatat că directorul general a declarat variola maimuței o urgență globală pentru a se asigura că lumea ia în serios focarele actuale.

Boala virală s-a răspândit în principal la bărbații care întrețin sex cu bărbați în recenta epidemie, în afara Africii, unde este endemică. Una dintre problemele cheie care au determinat o reevaluare a gravității situației a fost scenariul în care cazurile s-ar răspândi la alte grupuri, în special la copii sau la alte persoane care au fost vulnerabile la virus în focarele anterioare din țările endemice.

 

Articol de Izabela Constantin

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente