HomeTechnologyCel mai mic vinil de Crăciun din lume măsoară doar 40 de...

Cel mai mic vinil de Crăciun din lume măsoară doar 40 de microni în diametru

Unul dintre lucrurile esențiale care reflectă spiritul Crăciunului sunt cântecele și colindele. Ce zici să le asculți pe o înregistrare de 40 de micrometri?

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) au creat cel mai mic vinil din lume care implică primele 25 de secunde ale clasicului de Crăciun „Rocking Around the Christmas Tree”.

Single-ul a fost tăiat cu o nouă mașină de nano-sculptură, Nanofrazor, achiziționată recent de la Heidelberg Instruments.

Potrivit comunicatului de presă, capacitatea cercetătorilor de a genera noi nanostructuri cu Nanofrazor, care poate grava modele 3D în suprafețe cu rezoluție la scară nanometrică, ar putea deschide ușa pentru tehnologia de ultimă oră în domenii precum optica electronică, senzorii magnetici și dispozitivele cuantice.

„Am făcut litografie timp de 30 de ani și, deși avem această mașină de ceva vreme, încă se simte ca o ficțiune științifico-fantastică. Am făcut multe experimente, cum ar fi să facem o copie a Mona Lisa cu dimensiunea de 12 pe 16 micrometri. zonă cu o dimensiune a pixelilor de zece nanometri. De asemenea, am imprimat o imagine a fondatorului DTU – Hans Christian Ørsted – într-o dimensiune de 8 pe 12 micrometri cu o dimensiune a pixelilor de 2.540.000 DPI. Pentru a ne face o idee despre scara la care lucrăm, am putea scrie semnăturile noastre pe un globulă roșie cu chestia asta”, a spus profesorul Peter Bøggild de la DTU Physics.

Cel mai radical lucru este că putem crea peisaje 3D cu formă liberă la acea rezoluție nebună – nanolitografia la această scară este un adevărat schimbător de joc pentru cercetarea noastră”, a adăugat el.

Mai degrabă decât o imprimantă care adaugă material, Nanofrazor funcționează ca o mașină de control numeric computerizat (CNC), care îndepărtează materialul în anumite locații. Mai mult, dă forma dorită materialului țintă.

Am decis că ar putea la fel de bine să încercăm să tipărim un disc. Am luat un fragment din Rocking Around The Christmas Tree și l-am tăiat exact așa cum ai tăia un disc normal, deși, din moment ce lucrăm la scară nanometrică, acesta nu poate fi redat pe platanul dvs. obișnuit. Nanofrazor a fost pus să funcționeze ca un strung de tăiere a înregistrărilor transformând un semnal audio într-un canal spiralat pe suprafața mediului.” a spus profesorul Peter Bøggild.

În acest caz, mediul este un polimer diferit de vinil. Am codificat chiar muzica în stereo – tăieturile laterale sunt canalul stâng, în timp ce modularea adâncimii conține canalul drept. Poate fi prea nepractic și costisitor să devină un hit. Pentru a citi canalul, aveți nevoie de un microscop cu forță atomică destul de costisitor sau Nanofrazor, dar este cu siguranță realizabil“, a explicat Bøggild.

Ideea Nanofrazor a fost fezabilă prin grantul BIOMAG al Fundației NOVO, care nu are nimic de-a face cu tipărirea de poze cu vedete sau cu doborârea recordurilor de Crăciun. Tim Booth și Nolan Lassaline, doi dintre colegii lui Peter Bggild, au alte idei. Ei anticipează că Nanofrazor le va face posibil să creeze rapid și ieftin nanostructuri 3D cu detalii incredibil de fine, ceea ce nu este posibil în prezent cu echipamentele disponibile.

Lucrăm cu materiale 2D, iar atunci când aceste materiale ultrasubțiri sunt așezate cu atenție pe peisajele 3D, ele urmează contururile suprafeței. Pe scurt, se curbează și acesta este un mod puternic și complet nou de „programare” a materialelor pentru a face lucruri pe care nimeni nu le-ar crede posibile cu doar cincisprezece ani în urmă. De exemplu, atunci când este curbat în modul corect, grafenul se comportă ca și cum ar exista un câmp magnetic uriaș, când, de fapt, nu există. Și îl putem curba în modul corect doar cu Nanofrazor“, a spus Peter Bøggild.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente