Pe locul 8 în cele mai bune 22 de inovații ale Interesting Engineering din 2022, ne uităm la o inovație importantă în domeniul asistenței medicale.
Moderna Inc., compania de biotehnologie cu sediul în Cambridge, Massachusetts, care a făcut prima pagină a titlurilor la nivel mondial pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului COVID-19, a început anul acesta testarea vaccinului său împotriva virusului imunodeficienței umane (HIV). Ambele vaccinuri folosesc aceeași platformă tehnologică, ridicând speranța unui vaccin eficient împotriva HIV.
HIV este un virus cu transmitere sexuală și, conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a infectat aproximativ 0,7% din populația globală. Virusul atacă celulele sistemului imunitar, slăbind-le și ducând la boala incurabilă numită Sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA).
Un vaccin împotriva bolii a fost dificil de proiectat mai devreme, deoarece virusul are mutaţii rapide. Moderna speră că noua sa platformă tehnologică poate ajuta la țintirea HIV mai bine ca niciodată.
La fel ca vaccinul său COVID-19, vaccinul HIV de la Moderna funcționează pe platforma tehnologică ARNm. Aici, un mic șir de secvențe de ARNm este injectat în interiorul celulelor, care apoi foloseşte celulele pentru a produce o proteină aparținând învelișului viral. În acest fel, celula nu este niciodată expusă virusului infectant și nici vaccinul nu provoacă o infecție.
În schimb, proteina produsă de celula gazdă este folosită pentru a antrena răspunsul imun al organismului și pentru a pregăti anticorpi pentru a neutraliza infecția. Vaccinul HIV de la Moderna folosește o secvență de ARNm realizată în laborator, denumită eOD-GT8 60mer. Proiectată de cercetătorii Institutului de Cercetare Scripps, proteina generată folosind această secvență evocă un răspuns imun din partea celulelor B pentru a genera anticorpi de neutralizare pe scară largă (bnAbs), o caracteristică definitorie a unui vaccin eficient.
Vaccinul a fost testat în SUA, unde a avut un răspuns la 97% dintre voluntarii sănătoși care s-au înscris pentru a primi vaccinul. Un studiu de fază I a fost inițiat și în Africa în acest an.
Finanțat de International AIDS Vaccine Initiative (IAVI), studiul își propune să reproducă concluziile studiului american în Africa, unde incidența HIV poate fi de până la nouă la sută.
Ca parte a studiului deschis, au fost înrolați 18 indivizi sănătoși și HIV negativi, care vor primi două doze de vaccin și vor fi monitorizați pe o perioadă de șase luni. Răspunsurile imune observate la acești indivizi vor fi monitorizate la nivel molecular pentru a determina dacă vaccinul este sigur și dacă răspunsul vizat este atins.
Dacă va avea succes, abordarea va deschide drumul pentru o cale de combatere a HIV, care este responsabil pentru 650.000 de decese doar în 2021.
Articol de Răzvan Lupu