HomeHealthCercetătorii au descoperit un nou tratament pentru endometrioză

Cercetătorii au descoperit un nou tratament pentru endometrioză

Până la 15% dintre femeile de vârstă reproductivă din Statele Unite suferă de endometrioză, o afecțiune caracterizată prin dureri pelvine, crampe menstruale și infertilitate. Endometrioza se dezvoltă atunci când țesutul precum căptușeala din interiorul uterului crește în afara uterului. Această creștere se poate umfla și sângera, ducând la durere și alte simptome.

Endometrioza depinde de estrogen, un hormon bine cunoscut pentru reglarea funcțiilor reproductive ale unei femei. Estrogenul afectează și alte organe, cum ar fi inima și vasele de sânge, oasele, sânii, pielea, părul, mucoasele, mușchii pelvieni și creierul.” a spus Dr. Sang Jun Han, autor corespondent, profesor asociat de biologie moleculară și celulară în Centrul de Medicină Reproductivă de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston.

“Dependența endometriozei de estrogen și inflamație a creat tratamente care se bazează pe eliminarea sistematică a estrogenului și utilizarea medicamentelor antiinflamatoare. Cu toate acestea, tratamentele actuale pentru endometrioză au o eficacitate scăzută, o rată ridicată de recurență și provoacă efecte adverse în alte țesuturi afectate de estrogen. Scopul nostru în acest studiu publicat în Journal of Biomedical Science a fost să căutăm un tratament mai bun pentru această afecțiune”, a spus Han, care este și membru al Centrului pentru Cancer Dan L Duncan de la Baylor.

Deoarece endometrioza este o boală dependentă de estrogen, receptorii de estrogen (ER) ER-alfa și ER-beta, care mediază efectele hormonilor asupra celulelor, joacă un rol esențial în dezvoltarea și progresia bolii. Lucrările anterioare ale laboratorului Han au arătat că ER-beta contribuie în mod semnificativ la progresia endometriozei. „Aceste descoperiri sugerează că suprimarea selectivă a activității ER-beta ar putea ajuta la tratarea afecțiunii fără efecte secundare ale terapiilor hormonale actuale care vizează ER-alfa”, a spus dr. Yuri Park, asociat postdoctoral în Departamentul de Biologie Moleculară și Celulară la Baylor.

Lucrând cu celulele din laborator, Han și colegii săi au analizat o bibliotecă de produse naturale în căutarea unor compuși care ar putea fi utilizați pentru a trata endometrioza ca terapii non-hormonale.

Echipa a descoperit că oleuropeina, o componentă naturală găsită în frunzele de măslin, inhibă selectiv activitatea ER-beta, dar nu și activitatea ER-alfa și suprimă eficient creșterea leziunilor de endometrioză la șoarece și la om.

În plus, tratamentul cu oleuropeină nu a fost nici toxic pentru ficat și nici nu a afectat capacitatea șoarecilor femele de a avea descendenți. „La șoarecii cu endometrioză, oleuropeina a îmbunătățit rata sarcinii. Suntem încântați de aceste descoperiri promițătoare, deoarece susțin explorarea în continuare a valorii oleuropeinei ca naturopatie pentru tratamentul endometriozei umane. Oleuropeina este mai puțin costisitoare decât terapia hormonală, iar descoperirile noastre actuale sugerează că este mai sigură decât tratamentele actuale.” a concluzionat Han.

Articol de Cristina Zarioiu

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente