HomeHealthLegături găsite între alimentele ultraprocesate și cancerele de gură și gât

Legături găsite între alimentele ultraprocesate și cancerele de gură și gât

Potrivit unui nou studiu condus de cercetători de la Universitatea din Bristol și de la Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), consumul mai multor alimente ultraprocesate (UPF) poate fi asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer de gură, gât, si esofag. Cercetarea a examinat obiceiurile de nutriție și stilul de viață a 450.111 adulți care au fost urmăriți pentru un interval de timp de aproximativ 14 ani.

Poate cea mai surprinzătoare revelație venită din această lucrare este că obezitatea rezultată din consumul ridicat de UPF nu a fost singurul factor care a contribuit la aceste tipuri de cancer.

„UPF-urile au fost asociate cu excesul de greutate și creșterea grăsimii corporale în mai multe studii observaționale. Acest lucru are sens, deoarece sunt în general gustoase, convenabile și ieftine, favorizând consumul de porții mari și un număr excesiv de calorii”, a declarat Fernanda Morales-Berstein, doctorand Welcome Trust la Universitatea din Bristol și autorul principal al studiului.

Ea a adăugat că legătura dintre consumul de UPF și cancerele tractului aerodigestiv superior nu pare să fie legată de indicele de masă corporală sau de raportul talie-șold.

Conform descoperirilor echipei, consumul cu 10% mai mare de UPF este asociat cu un risc crescut cu 23% de cancer de cap și gât și un risc crescut cu 24% de adenocarcinom esofagian. Doar o mică parte a legăturii statistice dintre consumul de UPF și incidența acestor afecțiuni maligne ale tractului aerodigestiv superior ar putea fi explicată prin creșterea grăsimii corporale, determinând autorii să speculeze că alte mecanisme ar putea fi în joc.

UPF-urile sunt supuse unei procesări extinse și conțin un număr mare de aditivi, conservanți, arome, coloranți, emulgatori, ceea ce înseamnă că pot fi dăunătoare în mod inerent corpului uman, indiferent dacă duc la creșterea în greutate. În plus, ambalajul alimentelor și procesul de fabricație pot fi, de asemenea, de vină, deoarece provoacă adăugarea de substanțe chimice toxice în alimente.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a găsi toate mecanismele care pot explica conexiunile observate între cancer și UFP. Cu toate acestea, deoarece obezitatea corporală nu a putut explica această asociere în studiu, Morales-Berstein a adăugat că „concentrarea exclusiv pe tratamentul de slăbire, cum ar fi Semaglutida, este puțin probabil să contribuie în mare măsură la prevenirea” acestor afecțiuni.

Pentru a spori bunăstarea generală, profesioniștii din domeniul sănătății susțin frecvent concentrarea pe o dietă echilibrată care include alimente procesate minim, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, proteinele slabe și grăsimile sănătoase.

Utilizarea redusă a UPF-urilor este considerată ca un pas pozitiv către îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și evitarea problemelor de sănătate legate de nutriție.

Asocierea dintre un consum mai mare de UPF și un risc crescut de a dezvolta cancer la nivelul tractului aerodigestiv superior susține Recomandările noastre de Prevenire a Cancerului pentru a consuma o dietă sănătoasă, bogată în cereale integrale, legume, fructe și fasole”, a concluzionat dr. Helen Croker, director adjunct. de Cercetare și Politică la Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului.

Studiul este publicat în Jurnalul European de Nutriție.

 

Articol de Răzvan Lupu

 

ARTICOLE RECOMANDATE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole populare

Comentarii recente