Potrivit unui nou studiu, unul dintre dezinfectanții cheie cu clor utilizați în prezent pentru curățarea suprafețelor în spitale nu a eliminat cea mai frecventă cauză a bolilor asociate antibioticelor.
Universitatea din Plymouth a descoperit că sporii periculoasei superbacterii Clostridioides sunt complet neafectați de cantități mari de înălbitor. De fapt, substanța nu a produs rezultate mai bune decât spălarea materialelor doar cu apă.
„Odată cu creșterea incidenței rezistenței antimicrobiene, amenințarea reprezentată de superbacterii pentru sănătatea umană este în creștere. Dar departe de a demonstra că mediile noastre clinice sunt curate și sigure pentru personal și pacienți, acest studiu evidențiază capacitatea sporilor de Clostridioides de a tolera dezinfecția la concentrațiile de clor activ recomandate în uz”, a spus dr. Tina Joshi, Profesor asociat în microbiologie moleculară la Universitatea din Plymouth.
Ea a adăugat că Clostridioides este o infecție asociată asistenței medicale care afectează cel mai frecvent persoanele care au luat antibiotice. Sporii săi sunt rezistenți la numeroși factori de mediu și pot supraviețui perioade lungi de timp într-o varietate de condiții. Simtomele odată organismul infectat cu superbacteria, pot varia de la diaree ușoară până la colită severă.
Infecția este transmisă frecvent prin contactul cu suprafețele infectate întâlnite în mod obișnuit în mediile medicale. Prezintă un risc major pentru populațiile deja vulnerabile și este responsabilă pentru aproximativ 29.000 de decese anual în SUA.
Curățarea corespunzătoare a mâinilor, în special în mediul spitalicesc, și utilizarea prudentă a antibioticelor sunt două abordări preventive pentru a limita răspândirea Clostridioides.
Cu toate acestea, dacă dezinfectanții obișnuiți nu reușesc să îndepărteze sporii superbacteriei, trebuie adoptate alte măsuri.
Cercetătorii pledează acum pentru cercetarea urgentă a noilor metode de dezinfectare a sporilor Clostridioides difficile, pentru a rupe lanțul de transmitere prezent în atât de multe dintre cele mai comune medii de asistență medicală de astăzi.
„Înțelegerea modului în care acești spori și dezinfectanții interacționează este esențială pentru gestionarea practică a infecției cu Clostridioides difficile și reducerea poverii infecției în mediile medicale. Cu toate acestea, există încă întrebări fără răspuns cu privire la gradul de toleranță la biocid în cadrul Clostridioides difficile și dacă este afectată de co-toleranța la antibiotice”, a explicat Joshi, adăugând că există o mare nevoie de a răspunde la aceste întrebări pentru toate tipurile de superbacterii.
Noua cercetare a analizat răspunsurile sporilor a trei tulpini diferite de Clostridioides difficile la trei concentrații de hipoclorit de sodiu relevante clinic.
Hipocloritul de sodiu este compusul chimic cunoscut sub numele de înălbitor. Sporii au fost apoi introduși pe instrumentele chirurgicale și halate de pacient care au fost ulterior inspectate la microscoape electronice de scanare pentru a vedea dacă învelișul exterior al sporilor s-a schimbat morfologic după expunerea la substanța de curățare.
Joshi a spus că munca demonstrează necesitatea dezinfectanților și a liniilor directoare care sunt adecvate scopului și funcționează în conformitate cu dezvoltarea bacteriilor. Ea speră că descoperirile vor avea un impact substanțial asupra protocoalelor actuale de dezinfecție din industria medicală din întreaga lume.
Studiul este publicat în revista Microbiology.
Articol de Răzvan Lupu